Szó-labor

Dorner húsvét 1. Bányásztelep

2024. március 28. - Csendesné Bosits Éva

 

Kis időutazást teszünk 1957-ig, amikor is a község vezetői az Ajka és Tósokberénd közötti üres területre 300 bányász lakást terveztek. Rekord idő alatt még abban az évben 265 lakás el is készült. A Liliom utcára terveztek óvodát, iskolát, különféle boltokat és orvosi rendelőt is, amelyek akkor nem valósultak meg. Később viszont elkészült az óvoda és az ABC áruház. Napjainkban pedig a területet a lakók kapták meg, és mint Liliom Közösségi Park került be a köztudatba.

liliom-1.jpg

Benépesedett a Liliom park. A Zöldikék óvoda apróságaira és az óvónénikre mindig lehet számítani

Dorner László önkormányzati képviselő, alpolgármester ebben a zöld övezetben szervez évek óta a közösségi rendezvényeket. Idén március 26-án a Bányásztelepi húsvétot, amelyre a csípős hideg ellenére sokan érkeztek közelről és távolabbról egyaránt. Barátai közreműködésével változatos programot állított össze. Volt kézműves foglalkozás tojás festéssel az Ozorai házaspár jóvoltából. Ismét sikere volt a lufihajtogatásnak és páratlan arcfestések is készültek a Horváth házaspár kreativitásának köszönhetően. Az ilyenkor hagyományos „tojáslövészet” idézte fel a régi időket. A férfiak a Dorner öntöde jóvoltából italokat és sonkát kínáltak mustárral, kaláccsal. A Bányász Hagyományápoló Klub és az Üveges Nyugdíjas Klub asszonyai finom süteménnyel fogadták a vendégeket. Közben a gyerekek a légváron ugrándozva melegedtek ki a hidegben. Az eseményen részt vett Schwartz Béla polgármester és Rieder András önkormányzati képviselő.

liliom-2.jpg

A locsolkodás kedves színfoltja volt a műsornak

Dorner László köszöntője után Marton Lívia a Zöldikék óvoda óvodavezető helyettese felidézte a húsvét hagyományát, beszélt az ünnep fontosságáról a családok életében, majd Erdősi-Török Dórával közösen az óvoda Táltos tehetségműhely apróságainak a kezét fogva gyerekdalokra összeállított koreográfiával fakasztották mosolyra a megjelenteket. A műsoruk csúcspontja a húsvéti locsolkodás és a tojás viszonzása volt. Ezen a napon is bemutatták angol tudásukat az apróságok. Láthattuk, hogy karácsony óta milyen sokat fejlődtek az ovisok Székely-Krózser Judit lelkes betanításában.

liliom-3.jpg

Nagy volt a sürgés-forgás a sütemények körül

A gyerekek jutalma, húsvéti édesség volt, amelyet Dorner Lászlóné Edit kínált a résztvevőknek. A műsort követően baráti beszélgetések mellett a gyerekek szorgalmasan kreatívkodtak. A felnőttek ízlelgették a finomságokat. A Lufi bohócnak ismét sok dolga akadt. Sokan kértek a színes lufi nyusziból, amely nélkül egy apróság sem tért haza.

Dorner László ismét büszke a közösségekre, a segítőkre, a barátaira, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez a kedves nagyhéti ünnepvárás.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr6518365999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása