Szó-labor

Elkezdődött a foci VB. Emlékeinkben is van egy világraszóló mérkőzés

2022. november 20. - Csendesné Bosits Éva

Maratoni foci VB vette kezdetét. 2022. november 20-án indult az idei világbajnokság Katarban, a Katar-Ecuador mérkőzéssel, ahol az Ecuador csapata 2:0-ra verte a hazaiakat egy elég langyos mérkőzésen. A döntőig, december 18-ig hosszú utat kell megtenni, annak a nemzeti 11-nek, amely a 32 csapatból álló sorozatot VB győztesként szeretné befejezni.

Nyolc csoportból az első kettő jut be a legjobb 16 közé, ahonnét egyenes kiesési mérkőzések folynak.

Az 1930-ban kezdődő sorozatnak ez a katari a 22. VB-je (kettő a II. világháború miatt elmaradt).

Magyarország csapata 1934-től kilenc VB-re jutott ki, amelyekről 1938-ban és 1954-ben ezüstéremmel tértek haza. Ötödik helyen végeztek 1962-ben, hatodikak volt 1934-ben és 1966-ban. A csoportkörből nem jutottak tovább 1958-ban, 1978-ban, 1982-ben és 1986-ban. Sajnos 1986 óta nem jutott ki csapatunk a VB-re, így csupán a számunkra eddig kedvenc csapatoknak, vagy a katari szereplésen szimpatikussá váló csapatoknak drukkolhatunk és reménykedünk, hogy pazar gólokat, briliáns egyéni és csapatteljesítményeket látunk, amelyeket évek múltával is emlegetünk.

bene_ferenc.jpg

Bene Ferenc lepte meg a brazilokat

Mint, ahogy e sorok írója az 1966-os Angliában megrendezett világbajnokság néhány részletére, 56 év távlatából is vissza tud emlékezni. Akkor a VB-re 16 csapat jutott ki, amelyeket négyes csoportokba sorsoltak. Hazánknak a harmadik csoportban Brazília és Portugália világsztárokkal tűzdelt, továbbá Bulgária csapatával kellett megküzdeni a továbbjutásért. Érdekesség volt, hogy mindhárom csoportmérkőzésükön 3:1 volt a végeredmény. Első összecsapáson az Old Traffordban a mieink kikaptak Portugáliától, majd jött a nagy összecsapás az Everton FC otthonában Liverpoolban, Brazíliával.

farkas_janos.jpg

Farkas János, a Vasas legendás játékosa csodálatos gólt lőtt a braziloknak

A mérkőzés kezdetén Bene Ferenc gólja lepte meg a brazilokat, amelyre hamarosan Tostao válaszolt. A második félidőben megszületett az évszázad magyar góljaként emlegetett Farkas János gól, Bene Ferenc átadásából. Majd tíz perccel később Mészöly Kálmán tizenegyesből állította be a végeredményt. Emlékezetes volt a „Szőke Szikla” sérülése, amikor felkötött bal kézzel ment vissza a pályára. A helyzet helyzetet követett ezen a mérkőzésen, a brazilok meglepődtek a magyarok játékán és nem tértek magukhoz.

meszoly_kalman.jpg

Mészöly Kálmán a brazilok elleni mérkőzésen felkötött karral

Máig az egyik legemlékezetesebb meccs volt, amire a mi generációnk szívesen emlékezik vissza. Mindezt fekete-fehér Kékes képernyő előtt, a földön ülve néztük mi gyerekek, a felnőttekkel zsúfolt tósoki Kossuth utca egyik házának nagy szobájában. Szinte egész Magyarország eufórikus állapotba került. Bulgária legyőzésével bejutott a legjobb nyolc csapat közé válogatottunk, ahol Szovjetunió 2:1-re megvert bennünket. Akkor mindenki meg volt győződve, hogy nem szabadott nyernünk. Így hatodikként rangsoroltak bennünket ezen a VB-n.

A válogatott legújabb eredményei reményt adnak, hogy a következő amerikai földrészen megrendezendő világbajnokságon ismét szurkolhatunk Magyarország csapatának.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr5217983628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása