Szó-labor

Mozifilm szemle: Lassie – Állati mentőakció

2024. január 20. - Rücker Évi

A Te Számítasz Egyesület tíz alsó tagozatos kis palántájával ültünk be filmvetítésre a januári hétvégén. Miközben elmerültünk a csodaszép látványban a gyerekekkel, folyamatosan jártak a gondolataim és fejben már írtam is ezeket a sorokat. Így, amint hazaértem, első dolgom volt, hogy kinyissam a laptopomat és megosszam veletek is, hogy mi mindenre tanít a történet.

collie-385086_640.jpg

Vidám, játékos, könnyed filmnézésre számítottam, mélyebb mondanivalók nélkül. Kedves kis családi filmre, amiben csak jó dolgok történnek és semmi dráma, vagy komolyabb bonyodalom. Ehelyett sikerült egy érzékenyítő filmre beülni. Ebben a német kalandfilmben van még valami plusz, amitől nem tudod levenni a szemedet a filmvászonról.

Már gyerekkoromban is nagyon szerettem azokat a könyveket, amelyekben gyerekek nyomoznak és buktatják le a bűnözőket. Ha pedig szépséges és okos kutyák állnak a sztori középpontjában, az számomra már csak nyerő lehet, képes vagyok órákon át csodálni a tökéletességüket.

Látszólag tehát sikeres állatmentésnek, vagy inkább kutyamentésnek lehetünk tanúi a filmben. A háttérben azonban még ennél is fontosabb nehézségeket oldanak meg a gyerekek. Talán nem is sejtik, de gyógyul a lelkük. Nem csak a bűnözőket győzik le, hanem a saját démonjaiktól is megszabadulnak. Főként az elvesztéstől való jogos és érthető félelmüktől. Ezzel mindannyian így vagyunk: amiről negatív tapasztalatunk van, azzal kapcsolatban óvatosabbak vagyunk, talán túlságosan is. Nagy igazság, hogy mindenki úgy látja a világot, ahogy van. A cserbenhagyott, meg nem értett ember dühös, haragszik a világra és mindenkire. Ezt egy kutya végtelen hűsége, feltétlen bizalma és rajongó szeretete segíthet feloldani. A közös kalandok pedig barátokká tehetnek bennünket és van kivel megosztani a bánatunkat és az örömünket. Mint ahogy a filmben is történt. Több részletet nem árulok el róla, érdemesebb inkább megnézni minden korosztálynak.

Végül egy jó tanács azoknak, akik hajlamosak az elérzékenyülésre: könnyeket gyorsan letörölgetni, mert a mozi végén mindig felkapcsolják a villanyt.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr5618307637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása