A 13. Dezsővel
Amikor egy közösség a 13. disznóvágását szervezi, akkor már minden megy magától. Valóban sok év alatt kellő rutinra tettek szert azok, akik már a kezdetektől részt vállaltak a munkákból. Viszont a tagság állandó mozgásban van, így mindig vannak olyanok, akiknek újdonság és élvezettel figyelik az e fajta tevékenységet. Örömünkre szolgál, hogy ők is szívesen részt vesznek a munkában és támogatják az egyesület ez irányú hagyományőrző törekvését.
Mindenki teszi a dolgát. Hamar a helyére kerütek a disznóságok.
Február elején történt a három napos nagy esemény a Tósokberéndi Közösségi Házban, amikor a Tósokberéndért Egyesület feldolgozta a 189 kilós 13. Dezsőt, amelyet hagyományosan a gyepesi Rábaközi Zsolt gazda nevelt az erdőszomszéd, sok szállal kötődő közösség számára. Az esemény felelős szervezője Csendes Róbert, a böllér Tóth József volt. A programon immáron hagyományosan részt vett Dorner László alpolgármester, aki már sok éves „húsfeldolgozó” gyakorlattal rendelkezik az egyesületnél. Megtisztelte az eseményt Rieder András képviselő is. Temérdek munkája mellett Geri Gyula elnök is kivette részét a munkákból.
S, hogy mi lett az összetett munka eredménye?
Természetesen nem maradt el a késő délelőtti dinsztelt máj kínálása és estebéden a finom húsleves, sült hús, hurka és kolbász sem, az asszonyok munkájának eredményeként, a számos süteményt sem szabad kihagyni a felsorolásból, amelyek a hölgyek munkáját dicséri.
Bizony jut bőven a 2025-ös rendezvények ellátmányának a biztosításához: sonka, szalonna, kolbász, hurka, disznósajt, töpörtyű, zsír, színhús és kocsonyának való.
Estebédre megtelt a közösségi ház nagyterme
Összességében 100 fő vett részt a három napos eseményen, akiknek több, mint 90 %-a, a munkából is kivette a részét. Az Ozorai család, az unokákkal közösen reggel indulásképpen tócsival kínálta az egybegyűlteket, estére pedig desszertként palacsintát sütöttek. Pálinkát is többen kínáltak. Még, aki nem tudott ott lenni a vágáson az is küldött „fogó” pálinkát a többieknek.
Ismét egy sikeres hagyományőrző eseményt pipálhatott ki az egyesület. Csak így tovább! A közeljövőben még lesz kocsonyakészítés, kóstolókínálás és nőnap, amely rendezvények jó közösségépítő jellegűek.
Akik az első vágástól szorgalmazzák az eseményt
Fotó: Györkös József