Szó-labor

Idén 13. Dezső volt az áldozat

2025. február 09. - Csendesné Bosits Éva

 

Lehet, hogy egy kép erről: 12 ember és , szöveg, amely így szól: „fotó: GyörkösJózsef ózsef”

A 13. Dezsővel

Amikor egy közösség a 13. disznóvágását szervezi, akkor már minden megy magától. Valóban sok év alatt kellő rutinra tettek szert azok, akik már a kezdetektől részt vállaltak a munkákból. Viszont a tagság állandó mozgásban van, így mindig vannak olyanok, akiknek újdonság és élvezettel figyelik az e fajta tevékenységet. Örömünkre szolgál, hogy ők is szívesen részt vesznek a munkában és támogatják az egyesület ez irányú hagyományőrző törekvését.

Lehet, hogy egy kép erről: 9 ember és , szöveg, amely így szól: „MRADU fotó: Györkos tó:GyörkosJózsej József”

Mindenki teszi a dolgát. Hamar a helyére kerütek a disznóságok.

Február elején történt a három napos nagy esemény a Tósokberéndi Közösségi Házban, amikor a Tósokberéndért Egyesület feldolgozta a 189 kilós 13. Dezsőt, amelyet hagyományosan a gyepesi Rábaközi Zsolt gazda nevelt az erdőszomszéd, sok szállal kötődő közösség számára. Az esemény felelős szervezője Csendes Róbert, a böllér Tóth József volt. A programon immáron hagyományosan részt vett Dorner László alpolgármester, aki már sok éves „húsfeldolgozó” gyakorlattal rendelkezik az egyesületnél. Megtisztelte az eseményt Rieder András képviselő is. Temérdek munkája mellett Geri Gyula elnök is kivette részét a munkákból.

S, hogy mi lett az összetett munka eredménye?

Természetesen nem maradt el a késő délelőtti dinsztelt máj kínálása és estebéden a finom húsleves, sült hús, hurka és kolbász sem, az asszonyok munkájának eredményeként, a számos süteményt sem szabad kihagyni a felsorolásból, amelyek a hölgyek munkáját dicséri.

Bizony jut bőven a 2025-ös rendezvények ellátmányának a biztosításához: sonka, szalonna, kolbász, hurka, disznósajt, töpörtyű, zsír, színhús és kocsonyának való.

Lehet, hogy egy kép erről: 5 ember és tömeg

Estebédre megtelt a közösségi ház nagyterme

Összességében 100 fő vett részt a három napos eseményen, akiknek több, mint 90 %-a, a munkából is kivette a részét. Az Ozorai család, az unokákkal közösen reggel indulásképpen tócsival kínálta az egybegyűlteket, estére pedig desszertként palacsintát sütöttek. Pálinkát is többen kínáltak. Még, aki nem tudott ott lenni a vágáson az is küldött „fogó” pálinkát a többieknek.
Ismét egy sikeres hagyományőrző eseményt pipálhatott ki az egyesület. Csak így tovább!  A közeljövőben még lesz kocsonyakészítés, kóstolókínálás és nőnap, amely rendezvények jó közösségépítő jellegűek.

Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember és sherpa kabát

Akik az első vágástól szorgalmazzák az eseményt

Fotó: Györkös József

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr4818792232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása