Szó-labor

Ahol a közösséget már nem kell építeni. Működik

2024. március 03. - Csendesné Bosits Éva

 

Tán nem tűnik szerénytelenségnek, ha a Tósokberéndi Kolbásztöltő Fesztivált a TÓBERKÓBI-t a nyári olimpiai játékokhoz hasonlóan sorszámozzuk. Idén 2024-ben a Párizsban megrendezésre kerülő olimpia a 33. valójában pedig a 30. Hiszen egy az I., kettő a II. világháború miatt maradt el.

A Tóberkóbi tekintetében ez úgy hangzik, hogy 2024-ben a betervezett tizenegyedik, de a világjárvány miatt a 2020-as és a 2021-es elmaradt, így a valóságban a kilencedik Tóberkóbi résztvevői voltunk március másodikán szombaton.

total_kobi.jpg

Megtelt a közösségi ház szorgalmas töltőkkel Tósokberénden

Nagyon kellemes időben egy rendkívül hangulatos, kulturált rendezvény zajlott a közösségi házban és az udvarán a Tósokberéndért Egyesület szervezésében, tizenegy csapat részvételével, Geri Gyula elnök vezényletével. A Kol-Bikák, Jó-Kiss csapat, Tavaszváró, Bél-töltő, Kolb-Ászok, Tósoki vegyes, Belesek, Hagyományőrzők, Kajdiak, PalkoviCsapat és a Tósok City mutatta meg a kolbásztöltő tudását, fantáziáját az egységes öltözködésben, ízlését a töltőhely kialakításában.

belfujok_kobi.jpg

Bél ellenőrzés, tisztítás az asszonyok dolga volt mindig, most is.

A 2014-óta szervezett eseményen a résztvevők nagy része több éves gyakorlattal rendelkezik. Voltak olyan közreműködők, akik minden egyes fesztiválon részt vettek. Talán ennek is köszönhető, hogy flottul mentek a dolgok és jóval a töltésre szánt idő előtt végeztek a 10 kiló hús ledarálásával, fűszerezésével, összegyúrásával és töltésével.

A szakszerűséget, a munkamenetet, a higiéniát a három tagú zsűri ellenőrizte, pontozta. A zsűri elnöke Csáky István, a Somló Hús Devecseri Húsüzem ügyvezetője volt, továbbá Dorner László képviselő, alpolgármester és Csendes Róbert, a rendező egyesület társelnöke értékelte a teljesítményeket. Így öt arany, öt ezüst és egy bronz minősítést osztottak ki. A Somogyi László által felajánlott különdíjat Jáger Sándor kapta meg, aki a 89. évében járó legidősebb résztvevő volt. Palkovics József unokája, a 15 éves Palkovics Ádám a KÜLÖN IS EGYÜTT című helytörténeti könyvet kapta, mint legfiatalabb a kolbászgyúrásért. Különdíjban részesült a Kolb-Ászok, a Jó-Kiss csapat és a Tósok Cíty.

zsuri_kobi.jpg

Munkában a zsűri

Egy rendkívüli esemény is történt a töltés során, amikor az egyik csapat tagja rosszul lett. Mentőt kellett hívni, amely további vizsgálatra a kórházba szállította. Megnyugtatunk mindenkit, hogy már otthon pihen a betegünk. Itt el kell mondani, hogy nem maradt magára a meggyérült csapat, a többiek a segítségükre siettek. Példás hozzáállás, összefogás volt az idei töltés legnagyobb erénye. Gratulálunk!

gyuszi_kobi.jpg

A remek hangulathoz az elnök is hozzájárult

A délelőtt folyamán az eseményen részt vett Rieder András képviselő is, aki néhány aktuális információval látta el az érdeklődő résztvevőket, ugyanúgy, mint Dorner László alpolgármester is, aki szívesen válaszolt a kérdésekre, hiszen ezekben a hónapokban több beruházás, felújítás is zajlik a településrészen.

A résztvevőknek nem kellett nevezési díjat fizetni. A húst és a belet a Devecseri Húsüzem biztosította, az egyesület finanszírozta. Ezzel is támogatta a Tósokberéndért Egyesület a tagság egész éves tevékenységét, amellyel hozzásegítenek a közösség gyarapításához. A megtöltött kolbászt mindenki elvihette haza az éléskamrája gyarapítására.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr3318344985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása