Szó-labor

Az ajkai írónő novellái női történeteket dolgoznak fel

2023. december 03. - Rücker Évi

Különleges író-olvasó találkozót tartottak a Bogáncs gyermekkönyvtárban november 29-én, aminek két, Ajkáról elszármazott hölgy volt a főszereplője. Ughy Szabinával, Az átlátszó nő című novelláskötet szerzőjével Pávlicz Adrienn tanár, irodalomterapeuta beszélgetett.

 ughy_szabina_es_pavlicz_adrienn.jpg

Az író-olvasó találkozó mindkét szereplője ajkai: Ughy Szabina (balra) és Pávlicz Adrienn (jobbra)

A női irodalom, a nőkről szóló történetek napjainkban egyre népszerűbbek. Ennek pedig az is lehet az oka, hogy a papírra vetett gondolatokat sokan érzik a sajátjuknak. Hasonló érzéseket, véleményeket, tapasztalatokat fogalmaznak meg magukban a nők, mint amiket a könyvekben olvasnak. Így könnyen átérzik egymás helyzetét, hiszen a saját élményeik nem sokban különböznek az írók által megjelenített világtól. Ugyanakkor jogos a kérdés: vajon mi a helyzet az „átlátszó” férfiakkal? Az ő történeteikkel is biztosan szívesen megismerkednének az olvasók, ha vállalkozna rá valaki, hogy megírná azokat.

Ughy Szabina író, irodalomterapeuta, a Móra Könyvkiadó szerkesztőjeként dolgozik. Korábban már megjelent két verseskötete és egy regénye, a közelmúltban pedig a szóban forgó novelláskötete. Ez utóbbiban női történeteket olvashatunk. A kötet nagyobb népszerűségre tett szert, mint amekkorára az írónő számított. A szerzőt leginkább az motiválta az írásban, hogy terhessé váltak számára bizonyos sémák és narratívák, melyek idejét múltak, mégis erőteljesen jelen vannak a társadalomban, a nők megítélésében, sorsában. Itt az ideje a változásnak.

A beszélgetés során azt is megtudtuk, hogy Szabina pszichológusnak készült, de számára meglepő módon nem vették fel a képzésre. Az útja az irodalom-kommunikáció szak irányába vezetett. Mint mondta, az előkészítőn sokat köszönhet tanárának, Molnár Krisztinának, illetve Laczkfi Jánosnak és Vörös Istvánnak, akik a kreatív írás rejtelmeibe avatták be. Véletlenek azonban nincsenek, a pszichológia iránti érdeklődés megmaradt. Erre abból következtethetünk, hogy az eszmecsere során az írónő nyíltan beszélt sokunkat érintő, tabukat döntögető témákról: mint a pszichiáter, a pszichológus felkereséséről. Kiemelte az önismeret fontosságát, amin érdemes dolgozni. Beszélt a nehézségekről, melyekkel a munkája során kell rendszeresen szembenéznie. A prózaírásban találta meg a cselekvő erőt, ahol nem lehet mellébeszélni. Az írónő nagyra értékelte Péczely Dóra szerkesztő munkáját.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr818272907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása