Tavaly 33 rendezvény szervezője, aktív részese volt a Tósokberéndért Egyesület! Idén eddig a hagyományőrző disznóvágás és a kocsonya délután valósult meg február 14-ig. Mindkét eseményen teltházas vendégfogadás volt, közel 200 fővel.
Nagy kedvvel jönnek az egyesület tagjai a közös eseményekre. A többség hozzátesz valami egyedit, amit magával hoz (eszközök, sütemények, fűszerek) vagy munka közben bontakozik ki. Február 14-én, ami teljesen véletlenül Valentin-napra esett az üstnyi kocsonya elkészítése, kínálása történt (néhány helyen az ilyen eseményt fesztiválként említik). A férfiak, ugyan nem a keresztény hagyomány szerint, de szeretettel serénykedtek három napon keresztül.
(Valentin-nap legismertebb története, ami még nincs annyira a köztudatban egy római pap legendájához köthető, aki titokban házasságokat kötött, pedig a császár megtiltotta a házasságkötést, mondván, hogy a házasság megnehezíti a katonai szolgálatban való helytállást. Ezért a tettéért mártírhalált kellett halni a papnak. Egyébként Szent Valentin a szerelmesek védőszentje. A nap az elmúlt néhány évtizedben terjedte el főleg a fiatalok körében. El kell mondani, hogy a konzervatívabb idősebb korosztály szívét nem lágyítja meg ez a nap.)
Az eseményt Geri Gyula nyitotta meg, amelynek keretében tisztelettel emlékeztek a jelenlévők a napokban elhunyt Jáger Sándor egyesületi tagra is. Dorner László pártoló tagunk nem érkezett üres kézzel. Néhány üveg pezsgővel köszöntötte a jelenlévőket Valentin-nap alkalmából. Csendes Róbert a kocsonya bőrünkre, szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásáról, az aminosavak izomépítő tulajdonságáról beszélt.
Száznál is több kocsonya készült idén, amelyből az egyesület tagjain és a vendégeken túl a szomszédos hajléktalan szálló lakói is kaptak. Azok, akik már több, mint egy évtizede lakói a Tomor Sándor plébános által létrehozott háznak, azok érzékelték, hogy több alkalommal részesültek az egyesület adományaiból.
Elmondható, hogy küllemben és ízben is rendkívüli gasztronómiai élményben volt része mindenkinek, aki fogyasztott a kocsonyából. Az alapanyag nagy részét a disznóvágás bőrös „melléktermékei” alkották. Köröm, csülök, fül, orr, farok, bőrke mind megtalálhatóak voltak a tányérokban. S, hogy kik is készítették? Csendes Robert szervezésében Antal József, György Emil, Molnár István, Nagy Lajos, Pásztori Béla, Palkovics József, Szilágyi Jenő és Csendesné Bosits Éva, mert ugye az igazi hagyományőrzéshez a női munkaerő, tapasztalat is szükséges. Az est remek hangulatához, néhány dal erejéig Csorba Tamás is hozzájárult.
Az esemény végén a segítő kezek sem hiányoztak, ők a rendrakásban, a mosogatásban, takarításban serénykedtek.
Fotó: Györkös József