Szó-labor

A Jubilate Nőikar és Elischer Balázs a belvárosi templomban

2023. december 08. - Csendesné Bosits Éva

 

„Advent első vasárnapján / felgyullad egy gyertya fénye.

Melegítse át szívedet, / legyen fénylő eredménye.

Kezdődik a csodavárás, / ahogy egykor Jézust várták:

szeretettel, bizalommal, / a tűz lángját körülállták".

Aranyosi Ervin advent első vasárnapjáról, az első gyertya lángjának a fellobbanásáról írt versével köszöntötte a kórusmuzsikát kedvelő közönséget Hoffmann-né Kovács Edit konferanszié a Jézus Szíve Templomban tartott koncert alkalmával december 3-án.

img_20231203_164319_2.jpgMár hagyomány, hogy a Jubilate Nőikar adventi műsorával indul városunkban az adventi várakozás időszaka a belvárosi templomban.

A műsora első részében az egyházi zene sokszínűségét mutatták meg, amelyek között voltak ismert (Wolf Péter-Fülöp Kálmán: Ave Maria) és ritkábban hallott dallamok. A műsor második részét már ismertebb karácsonyi énekekből állította össze Hartinger Nándorné karnagy.

Közöttük a gyakran megszólaltatott a Csendes éj, a Dona Nobis Pacem és a John Lennon és Yoko Ono Boldog karácsonyt című világslágere. 

A kórus meglepetéssel is szolgált, hiszen a főleg egyházi dalok mellett versek hangzottak el korunk talán legnagyobb spirituális gondolkodójától, költőjétől Aranyosi Ervintől, aki a szeretet, a mosoly, a hit, az önismeret köré szővi a gondolatait. A verseket Hóborné Nemes Márta és Csényi Tímea tolmácsolta. A hangszeres zene is felcsendült a műsorban, amikor Elischer Balázs két barokk zenével ajándékozta meg a hallgatóságot. Johann Sebastian Bach német zeneszerző, orgonista és hegedűművész, valamint Domenico Zipoli olasz zeneszerző művét adta elő, mint a templom orgonájának a legavatottabb ismerője. Szerencsések voltak, akik hallhatták a fenséges orgonajátékot.

 A program közös énekléssel zárult, amikor az O, gyönyörű szép, titokzatos éj című dal csendült fel a templomban. A kórusműveket Elischer Balázs kísérte zongorán.

E szép, meghitt hangulatot árasztó programmal indult a templom adventi sorozata. A Jubilate Nőikart további felnőtt és ifjúsági kórusok követik a belvárosi templomban.

 

Fotó: a szerző

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr2418275745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása