Szó-labor

Tósokberéndi kerékpárút 2024

2024. február 17. - Csendesné Bosits Éva

 

Sokak kérése meghallgatásra talált a tósokberéndi kerékpárút építésével kapcsolatban. A sajtó számára bejárást szervezett Dorner László alpolgármester és Rieder András, az érintett terület képviselője. Az eseményen részt vett Pávlicz Péter közlekedési ügyintéző, a hivatal szakembere, akinek feladata minden olyan tevékenységre kiterjed, amely a kerékpárút építésével kapcsolatban felmerült. Így a járdák, a közúthálózat, a gyalogátkelőhelyek, összefoglalva minden közlekedéssel kapcsolatos beruházás, felújítás.

Ezzel a 300 milliós beruházással kapcsolatban ő a leghivatottabb személy a városban. A beruházás tervezése 2016-ban történt. Az Európa Uniós pályázat elnyerése most tette lehetővé a megvalósítást. Isten malmai lassan őrölnek!

img_20240217_143849_2.jpg

Itt a járdát, a műutat közösségi tér irányába kiterjesztik.

Az érintett útszakasz a 7339-es Ajka-Devecser között vezető országos közút, mellékútvonal egy részét képezi. A kerékpárút ezen az útszakaszon (Liliom utcától a Kristály pályáig) csak a jobb oldalon kerül kiépítésre!

  1. február 16-án reggel 8 órakor a Szent István utcai KISZ-es négyes társasházaktól (Liliom utca) indult a közel másfél kilométeres útszakasz (a Kristály pályáig) bejárása a tósokberéndi katolikus templom irányába. Itt a pékséggel szemben már a kerékpárúttal közös járda alapozása és betonozása megtörtént az utolsó négyes társas házig. Néhány helyen a vízelvezetés okozott egyéni problémát, amelynek még folyamatban van a megoldása. Az utolsó háztömbnél megszűnik a gyalogos járda és egy zebra segíti az átkelést az út déli (bal) oldalára. A „Gumistól” külön válik a kerékpár és a gyalogos közlekedés.

Az első kritikus ponttal a sárga lakótömbnél találkoztunk, ahol a vízelvezetést kell megoldani. Bizony itt nagy szükség van a szakemberek tapasztalatára, tudására, hogy az eddigi természetes vízfolyásokat a sárga ház irányába megszüntessék. Itt járdaszegélyek és útszéli csatorna segít a probléma megoldásában.

img_20240217_143644_2.jpg

A templom előtti buszmegálló kialakítása, mögötte a házak előtt a kerékpárút halad majd

A jobb oldali, eddig meglévő támfalhoz nem nyúlnak. Ott érkezik a csak kerékpárútra szűkült beruházás a faluba. A túl oldali járdát, a műutat közösségi tér irányába kiterjesztik.

A Széchenyi utcai kereszteződéstől ismét együtt halad a kerékpár és a gyalogos közlekedés, meghagyva a bal oldali járdát. A katolikus templom előtti buszmegálló mögött lesz a nyomvonal kiépítve a templom elé kanyarodva. Tovább haladva közvetlen a beréndi házak mellett lesz majd a kettős út a Dobó Katica utcai kereszteződésig. Itt zebra könnyíti a gyalogos közlekedést.

img_20240217_143344_2.jpg

A legrégebbi beréndi utca átalakulása

Innét az egykori Új út számos problémát okoz az útépítőknek, amely a két házsor szintkülönbségéből, az út hajlásszögéből és dölésszögéből adódik. Innét az út jobb oldalán zárt vízelvezető csatornát fognak létesíteni. A Váci és a Szent István utca kereszteződésében a csapadékvíz elvezetésén túl az ívóvíz nyomvonalát is módosítani kell. Sőt a 20 KV-os felső vezetéket földkábelre cserélik. Itt a gyalogos közlekedést szintén egy zebra létesítésével segítik. Ezen a részen nem csupán a kerékpárút lesz megépítve, hanem a túl oldali (bal oldali) járdát is átépítik a vonalvezetését kissé módosítják. Viszont a régi Torna-pataki meder hidja szűkíti a lehetőségeket. A régi vasútállomás előtti házaknál kell még megoldani a szintbeli különbségből adódó problémákat.

img_20240217_143407_2.jpg

Tósokberénd legforgalmasabb útkereszteződésénél a járdát kiszélesítik

Az egész beruházás uniós, így csak olyan költségeket számolhatnak el, amelyek közvetlen a kerékpárút beruházásával kapcsolatosak.  A kivágott fákat, bokrokat, növényzetet, ahol tudják pótoják, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy elég széles a kettős sáv (kerékpár és gyalogos), így számos helyen nem lesz erre lehetőség.

img_20240217_144122_3.jpg

Ime, a tósoki tábla mögött a zárt vízelvezető csövek beépítésre várnak

A beruházás során igyekeznek a lakók egyéni igényeit is figyelembe venni. Itt hívják fel a figyelmet arra, hogy minden felmerülő problémát jelezzenek, hogy lehetőleg konfliktus mentesek legyenek a munkálatok. Észrevételeket, felmerülő problémákat jelezni az Sz-L Bau Kft, mint kivitelező, illetve Pávlicz Péter és Rieder András képviselő, illetve Dorner László alpolgármester felé lehet.

További információk is elhangzottak a bejárás során. Amikor szükségessé válik, akkor az útépítéseknél alkalmazott jelzőlámpás irányítást fogják bevezetni.

Alternatív elterelő útvonalak a következők: Az egykori Új úton folyó munkák idején a Váci utca segíthet a forgalom gördülékenyebbé tételében. A Dobó Katica utcai kereszteződés és a Liliom utca közötti útszakaszt a Juhar-sor, a Gerőföldi utca, a Tálas utca közbeiktatásával lehet elkerülni a Széchenyi utcát érintve.

Megjegyzendő, hogy az útszakasz a magyar Közút Nonprofit Zrt tulajdonában van, így a városvezetés és a cég gyümölcsöző együttműködésének köszönhető, hogy az útszakasz új burkolatot kap.

A bejáráson részt vett képviselők és az önkormányzat szakembere kéri a lakosság türelmét, javaslatait és támogató közreműködését, a beruházás megvalósítása érdekében, amely teljes egészében szeptemberben fog befejeződni.

Biztonságos, körültekintő közlekedést kívánunk ezen idő alatt!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr2918327739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása