Szó-labor

A 90 éves Tilhof Endre köszöntése

2024. március 10. - Csendesné Bosits Éva

 

Népes családja van Ajka város Díszpolgárának Tilhof Endrének. Két gyermeke, hat unokája és kilenc dédunokája, összesen 25 fő a szűkebb család létszáma, de a Tósokberéndi Közösségi házban még ennél is többen köszöntötték – több, mint negyvenen – 90. születésnapja alkalmából március 9-én a Tósokberéndért Egyesület szervezésében.

endre_b_2024.jpg

A 90 éves Tilhof Endre

 Az ünnepség nyitányaként Csendesné Bosits Éva Pappné Kozma Erzsébet (Kozma Bözsi néni) Tósok meg Berénd című versét mondta el. A vers írója egy rendkívüli tósokberéndi asszony volt, akinek nevéhez számos egyedi dolog köthető Ajkán és a településrészen. A teremben volt a vers írójának a fia Papp Jenő is. A költemény aktualitását az adta, hogy a Tilhof családdal egy környéken lakott a Papp család évtizedekig a Szigetvárban (Liszt Ferenc és Vasút utca).

Az ünnepségen részt vett Tölgyesi József dr. egyetemi tanár, számos tisztséggel bíró könyvszerkesztő, helytörténetkutató Veszprémből, dr. Horváth József alpolgármester, Rieder András önkormányzati képviselő, az Ajkai Helytörténeti Klub tagjai, a Tósokberéndért Egyesület tagjai és az ünnepelt családja.

endre_b_2024-oz.jpg

Tilhof Endre átveszi a számára készített szobrot Ozorai Sándortól 

Geri Gyula, mint az egyesület elnöke köszöntötte Tilhof Endrét, a 90 éve alatt megírt, megalkotott maradandóságot kiemelve. Dr. Horváth József köszöntőjében Tilhof Endre munkásságát tekintette át és adta át az önkormányzat ajándékcsomagját.

Falubelije és író társa, Csendesné Bosits Éva köszöntőjében személyes ismeretségüknek néhány momentumát emelte ki. Elsőként, hogy Tilhof Endre, az ő anyukájával egy tavaszon született itt Tósokon 1934-ben, hogy az ünnepelt anyósa Tóth Jánosné pedig az első tanító nénije volt. Felelevenítette a Tósokberénd és temploma, valamint a Tósok hét évszázada című kötetek születésének a történetét a falu lakóinak a szemszögéből.

endre_b_2024_cs.jpg

Előtérben a család néhány tagja

Tilhof Endre 11 kötetet írt Ajka és környékéről, amellyel a település legtermékenyebb helytörténetírója. Legjelentősebb műve Ajka város általános lexikona, amelynek anyagát nyolc évig gyűjtötte. 6700 bekezdésből és 250 320 szóból álló munkán több tízezer munkaórát dolgozott. Az utolsó könyvet ketten írták e sorok szerzőjével Tósokról, Beréndről, Tósokberéndről, a két település egyesítésének a 70-ik évfordulója alkalmából, amelynek Külön is együtt címet adták. Szorgalmazója az Ajkai Századok folyóiratnak, amelyből eddig 18 szám jelent meg.

A 90 évesen is aktív könyvtárigazgató küldetésének tartja az ismeretterjesztést, ezért napjainkban is működtet egy Ajka anno oldalt a facebookon, ahol tájékoztatja az érdeklődőket az aktuális évfordulókról, eseményekről.

431821654_828578752632891_8868773532795342732_n.jpg

Elhangzott, hogy tapasztalatára, megszerzett tudására még napjainkban is nagy szükség van. Ugyan hetek óta mondogatta: „Nem jó 90 évesnek lenni!” de a társai örülnek, mert még tud számukra tanácsot, útmutatást adni.

Heffler László helytörténeti kutató egy nagyon frappáns verssel köszöntötte, kutató társát, amelyben az Úrhoz fohászkodott, hogy adjon még neki egy kis időt és 100 évig meg se álljon. (Heffler Lászlónak is már csak másfél éve van a 90 évig!)

Ezek után Tilhof Endre meghatódva köszönetet mondott az ünnepség résztvevőinek, majd felidézte életének fontos eseményeit, amelyekben nagy szerepet játszott a szerencse is. Ekkor a Rátkai tűzérekre gondolt, akik megmentették családja életét, vagy a sikeres gyógyulását említette a gyermekkori betegségéből, de amint az idő igazolta szerencsés volt a találkozása a könyvtárosi munkahellyel is.

Végül a jelenlévők néhány kedves szóval, emléklappal és borral köszöntötték fel az ünnepeltet. Varga György egy alkotással érkezett. A Tósokberéndért Egyesületből Ozorai Sándor egy könyvet kikölcsönző, olvasó lányról formázott szobrot adott át. Györkös József, a felesége Harczi Ilona által vart többfunkciós párnát nyújtott át, amelyre a kilencvenes szám volt hímezve.

Közben a torta is megérkezett, amelyet Tilhof Endre körbekínált, majd baráti beszélgetéssel, a rendező egyesület vendéglátásával zárult az ünnepség.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr1318350451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása