Szó-labor

A Jubilate Női Kar tíz éve

2024. március 22. - Csendesné Bosits Éva

Visszapergették az idő kerekét a Jubilate Női Kar hölgyei március 20-án a Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében, amikor a megalakulásuk 10 éves évfordulója alkalmával ünnepi műsort adtak.

jubilate-3_1.jpg

Az ünneplő kórus a VMK lépcsőjén

Az eseményen Ajka Város Önkormányzata nevében Dorner László alpolgármester vett részt, aki méltatta a kórus tevékenységét, szerepvállalását a város kulturális életéből. Hangsúlyozta, hogy bármilyen programra hívják a kórust mindig megtalálják a módját, hogy eleget tegyenek a felkérésnek. Tevékenységüket emléklappal köszönte meg az alpolgármester, majd Hartinger Nándorné karnagy és Vörös Jánosné, a kórus állandó kísérője virágcsokrot vehetett át. A művelődési központ igazgatója Bábics Valéria  Babits Mihály gondolataival köszöntötte az ünneplő kórust:

„Mindenik embernek a lelkében dal van,
és a saját lelkét hallja minden dalban.
És akinek szép a lelkében az ének,
az hallja a mások énekét is szépnek.”

A szeretet muzsikája című Aranyosi Ervin verset Hóborné Nemes Márta mondta el.

jubilate-1_2.jpg

Hartinger Nándorné, Bábics Valéria, Dorner László és Vörös Jánosné

Majd elkezdődött az időutazás, amikor a technika vívmányát felhasználva visszatekintettek az elmúlt évtízed történéseire, az elért eredményeikre. A kórus nevében Hoffmann-né Kovács Edit kalauzolta a nagyérdeműt. Óriásvászonra kivetített fotók és videofelvételek tanúskodtak mozgalmas életükről a kezdetektől napjainkig.

A Jubilate Női Kar tagjainak többsége a 2014-es megalakulás előtt a Forrás Női Karban énekelt, erről az időszakról és az elért eredményekről is megemlékeztek. A kiválás után a Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtár fogadta be a kóristákat és adott próbalehetőséget a számukra. A megalakulás évében már több fellépésük volt itthon és külföldön is. A karnagy rendkívüli aktivitásának köszönhető, hogy fesztiválok, kórustalálkozók (Sankt Michael, Graz, Garda vidéke, Bled, Baden, Pétfürdő, Budapest, Veszprém…), templomi hangversenyek (Keszthely, Sümeg, Hévíz, Lébény, Balatonfüred, Bécs, Sitke, Révfülöp, Kőszeg, Máriabesnyő, Grábóc, Eger…) és kórustáborok (Balatonszepezd, Sitke, Balatonfüred, Zalakaros, Agárd) állandó résztvevői voltak évente 20-30 fellépéssel.

Rendkívüli megtiszteltetésben volt részük, amikor énekelhettek az eisenstadti Haydn-teremben és a bécsi városháza dísztermében.

Repertoárjukban komoly és könnyed muzsika is szerepel, amelyek szinte minden műfajt magába foglalnak. Arra törekednek, hogy mindig az alkalomhoz illő zenét szólaltassák meg.

Úttörő kezdeményezések fűződnek a nevükhöz, ilyen a Kórusfarsang, a Zenés esték, a Tavaszi hangversenyek Padragkúton és az Adventi énekek az Agorán és Padragon.

jubilate-2.jpg

Számmisztika szerint a 21-es szám a nyerő! Valóban!

A könnyedebb slágerzene, filmzene, musical stb. mellett, számos komolyabb mű is szerepel a programjukban, így minősítő fesztiválokon is eredményesen szerepeltek. A Keszthelyi Dalünnepen arany minősítésben részesültek. A Mária Rádió II. Kórusversenyén bronz és ezüst minősítést kaptak. A RIVA DEL GARDA kórusversenyen és fesztiválon ezüst minősítés X. fokozatát érték el.

Mint, ahogy Dorner László alpolgármester is utalt rá Ajka város ünnepi eseményeinek állandó résztvevője a kórus, színesítve ezzel is a rendezvényeket.

Szalagavatókon, emlékünnepségeken, könyvbemutatókon, sőt még sakkversenyeken is lehetett hallani Jubilate Női Kar énekét.

A felsorolások nem teljesek, de hűen tükrözik a kórus társadalmi jelentőségét, amelyet itt Ajkán betöltenek. Ezek mellett jelentős, amikor Ajka hírét viszik a világba. Dicséretes az a szorgalom és elhivatottság, ahogy rendszeresen járnak a próbára, ilyenkor háttérbe szorítva az otthoni teendőket és a családi életet. Ennek okán a családoknak is megjár a dicséret.

.A visszaemlékezés végén néhány dalt adtak elő a kóristák és Pernesz Tiborné Gizi a kórus rendkívül kreatív tagja megköszönte mindenkinek a közreműködését, segítségét, akik az elmúlt tíz évben hozzájárultak a sikeres szereplésekhez.Az ő sikerük nem csupán az éneklésükben rejlik, ki kell emelni a közösség összetartó erejét, amelynek mozgatórugója Hartinger Nándorné Ica. Utazások, kirándulások, baráti összejövetelek során kovácsolódnak össze, amelyekre olykor a családtagok és barátok is elkísérik őket.

Gratulálunk és további sikeres évtizedeket kívánunk a kórus tagjainak, vezetőjének, hangszeres kísérőjének.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr6518361911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása