Szó-labor

Tíz éves a Bodza együttes

2024. március 24. - Csendesné Bosits Éva

Évekkel ezelőtt Szélessy Balázs és Kustos Gábor beszélgetésének az eredményeként született meg az együttes alapításának a gondolata. Az idő múltával meggyőződhettek róla, hogy remek volt az elképzelés, hiszen egyre nagyobb közönség előtt bizonyították, hogy igény van a zenéjükre. Időközben a Bodza nevet választották maguknak és intézmények, civil szervezetek karolták fel őket és biztosítottak helyet a bemutatkozásra. Hamarosan bekerült a köztudatba, hogy van egy zenekar Ajkán, amely – többek között – költő nagyságaink megzenésített verseit adja elő. Közben elreppent tíz év, amely alkalmat adott egy összegző válogatás bemutatására.

bodza-4.jpg

Szuper volt! Az együttes is megköszönte a közönségnek

Így 2024. március 23-án a Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében több, mint 120 perces műsort állítottak össze. Az együttest és a közönséget Fülöp Zoltán önkormányzati képviselő köszöntötte. Méltatta a Bodza együttes elért eredményeit, Ajka város kulturális életében betöltött egyre fontosabb szerepét. Az eseményen részt vett Dorner László alpolgármester és több önkormányzati képviselő.

A széksorokban helyet foglalt Solymos Antal (Tóni) zenész, gitáros, énekes is, aki gitáronhegedűn és nagybőgőn egyaránt megtanult játszani. 1961–63 között a Benkó Dixieland Band tagja volt. 1965-től az Express együttes frontembere. Legismertebb daluk az 1977-es Harmónikás. (Wikipédia) Elhagyva Budapestet a Bakony kis településén Pénzesgyőrben telepedett le. Baranyai Ferenccel kötött barátsága révén jött el a koncertre.

bodza-1.jpg

Ők heten kezdték...

A műsort Szélessyné Pfening Zsuzsanna konferálta, aki a kezdetektől az együttes ügyeinek a szervezője. Mindent tud a zenekarról és ez alkalommal számos információt megosztott a közönséggel. Megköszönte minden támogató, segítő közreműködését, amellyel hozzájárultak a Bodza eddigi sikereihez.

A tíz évet tíz zenekari tag foglalta össze: Balassa Balázs, Baranyai Ferenc, Battyányi-Nagy Annamária, Bukovics-Marton Noémi, Kustos Gábor, Nagyné Balassa Szílvia, Strang Zsanett, Szűcs Tamás, Tóth Csaba és a zenekar vezetője Szélessy Balázs. (Néhányan nem tudtak részt venni az eseményen.)

bodza-2.jpg

A blues zene sem maradt ki a műsorból

A nagyérdemű több megzenésített József Attila és Petőfi Sándor költeményt hallhatott, de például a teljesség igénye nélkül Földes László, Bródy János, Beck Zoli, Bartos Erika dalai is megszólaltak. Az együttes „házi költője” Ország-Kónya Júlia verseit a zenekar saját megzenésítésében hallhatta a közönség. Több, mint 20 zeneszámot adtak elő az est folyamán, nagy sikert aratva, amely a felhangzó vastapsból, a hangulatból volt lemérhető.

Örvendetes, hogy ebben az összezavarodott világban Ajkán van igény az olyan zenére, amely elgondolkodtat, megörvendeztet, mosolyra serkent, amely a gondosan kiválasztott szövegeknek, a remek hangszeres tudásnak, a zenekar kisugárzásának köszönhető.

bodza-3.jpg

A Bodzások egy kellemes estét szereztek az ajkaiaknak

S, hogy mi a titkuk? – Az, hogy nincs titok, hiszen a tagokat ismerik a városban. Van, akit több, mint fél évszázada, mást a születése óta vagy mióta a Bodzában muzsikál. Mondhatni, hogy egy több generációs család a zenekar, akik egyéni előadásmódjukban ismertették meg az ajkaiakkal a Fellegajtó nyitogatót, a Jut az embert, a Bájolót, de a Mondhatsz még egy szót: Többé már nem fáj a fájdalom könnyfakasztó szövegét.

Hálásak vagyunk mindezért a zenekar egykori és jelenlegi tagjainak. Köszönjük és további sikeres tíz évet kívánunk!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr2318363071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása