Szó-labor

Író - olvasó találkozó Benkő Lászlóval

2024. március 29. - Rücker Évi

Az ajkai Bogáncs gyermekkönyvtár szolgált helyszínéül a vetítéssel egybekötött történelmi témájú beszélgetésnek március 26-án. Benkő László nyugdíjasként publikált először és azóta is fáradhatatlan, rendkívül termékeny regényíró. Eddig összesen 68 kötete jelent meg, melyek elsősorban a magyar középkorról, illetve neves személyiségekről íródtak. Az idén 70 éves Ajkai Városi Könyvtár vendégével Simon Judit beszélgetett.

benko_laszlo.jpg

Az író orosz-latin szakon érettségizett, felsőfokú tanulmányait katonai főiskolán és az ELTE bölcsészettudományi karán végezte. 2004-ben jelent meg az első könyve. Tagja az Írószövetségnek.

Benkő László részletesen beszélt íróvá válásának folyamatáról, ami középiskolás korában novellák írásával kezdődött. Elmondta, hogy Passuth László (1900-1979) nagy hatással volt rá, akivel személyesen is találkozott. Tőle tanulta, hogy az írói hivatás magányos foglalkozás, ami az évek alatt be is igazolódott számára. Ernest Hemingway (1899-1961) egyedi stílusú írásaiból is sokat tanult.

A könyvek mellett a dramaturgiailag jól felépített filmeket is javasolja azoknak, akik az írói pályával szimpatizálnák. Ezek közül kiemelte a Távol Afrikától és a Casamblanca című alkotásokat.

benko_laszlo_kozonseg.jpg

A találkozó iránt nagy volt az érdeklődés, amin az általános iskolásoktól kezdődően a nyugdíjas korosztályhoz tartozókig szép számmal vettek részt.

A nyugdíjas pedagógus minden megjelent könyvéről beszélt a hallgatóságnak, mint a Tatárjárás, a Honfoglalás, a Zrínyiek, vagy éppen Balassi Bálint. A beszámolójában érdekességeket osztott meg Mátyás királyról és törvénytelen fiáról, Corvin Jánosról. (Mátyás valóban igazságos volt, ha ezt úgy értjük, hogy mindenkivel egyformán volt kőkemény.)

Benkő László tudatosan törekszik arra, hogy regényes formában mutassa be a történelmet, melyek hiteles adatokra, anyagokra épülnek. Az olvasó úgy tudja beilleszteni magát az adott kor történetébe, hogy közben kikapcsolódhat, és nem azt érzi, hogy az egy tananyag. Az író célja az ismeretterjesztés mellett a szórakoztatás is. Azoknak az embereknek ajánlja a könyveit, akik a napi munkájuk után szeretnének kikapcsolódni, mégis történelmileg hiteles olvasmány kerüljön a kezükbe. Ennek érdekében személyesen ellátogatott és felfedezte azokat a helyeket és helyszíneket, melyek az adott személy, vagy kor leírásában, megértésében segítették.

Elmondta, hogy életregényekkel nagyon szívesen foglalkozik, élvezetes volt számára például Zrínyi Ilona életrajzának megírása. A nehéz női sorsok közel állnak az érdeklődéséhez, női, írói álneveken írt korábban romantikus regényeket.

A könyvek a könyvtárból kölcsönözhetőek, illetve megvásárolhatóak Ajkán a könyvesboltban.

A legközelebb találkozóra április 16-án kerül sor, melyre Gárdos Pétert kérte fel az ajkai könyvtár egy beszélgetésre

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr5118366697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása