Szó-labor

A magyar költészet napja Dobos Lászlóval

2024. április 14. - Rücker Évi

A Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtár verskoncerttel örvendeztette meg a közönséget április 11-én. Dobos László, a BlackBirds, a Lila Keszeg Zenekar, valamint az FG-4 Illés és Fonográf együttes énekes-gitárosa, megszólaltatta a nagy költők ismert és kevésbé ismert verseit. Az FG-4 együttes két hét múlva lép fel városunkban.

img_20240411_170856.jpg

Dobos László magyar tanár, zenész

Az előadó munkái többször nyertek elismerést pályázatokon: 2017-ben a Mária Rádió dalpályázatán Arany minősítést ért el Ady Endre: Az Úr érkezése c. versére írott megzenésítésével. 2021-ben a Janus Pannonius Díj Alapítvány zenei pályázatán II. díjat nyert Janus Pannonius: Búcsú Váradtól c. versének megzenésítéséért. 2023-ban a Petőfi Felhő Projekt című pályázaton pedig két Petőfi versre írott zenéjével nyert, mely alkalomból megjelent második szólóalbuma Mig állni látszék az idő címmel, hat Petőfi dallal. A pályázatok nyertes dalait is bemutatta az este folyamán.

 img_20240411_170417_1.jpg

 A kulturális-zenei programra nagy volt az érdeklődés. A közönség jó hangulatú koncerten vehetett részt a kiállítóteremben.

 2016-ban Kosztolányi Dezső A szegény kisgyermek panaszai című kötetének verseire írt dalokból szólólemezt jelentetett meg És látom Őt… címmel. Ezen 18 vers megzenésített változata szerepelt, melyből néhányat eljátszott László. Érdemes tudni erről a ciklusról, hogy egy kisgyermek szavaival, gondolataival mesél a költő.

Dobos László a saját, megzenésített verziójában adta elő a verseket, függetlenül attól, hogy esetleg más zenekar megzenésítette már az adott művet. Dalait különböző stílusokban, popos, rockos, népies, illetve klasszikus hangvételben hallhatták az érdeklődők. Az előadó stílusát könnyedség, kedvesség és humor határozta meg a résztvevők felé. Mint mondta, az ember, ha egyedül van, feltalálja magát és cipőre szerelhető csörgődobot – hiszen a név kötelez - használ a zenéléshez.

Petőfi Sándor, Kosztolányi Dezső, Juhász Gyula, Balassi Bálint, Janus Pannonius, Ady Endre, Nagy László és a születésnapos József Attila megzenésített verseit adta elő az est folyamán, melyek között szerepeltek istenes és szerelmes versek, de még gyerekeknek íródottak is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr9718381011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása