Szó-labor

Te is bántalmazott nő vagy? Beszéljünk róla!

2022. november 26. - Rücker Évi

jegyzet1.jpg

NEM! - a bántalmazás minden formájára! / illusztráció

Néhány nappal ezelőtt volt a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. Nem tudom eldönteni, hogy ennek örülni kellene-e, vagy inkább szomorkodni miatta. Hiszen nagyon fontos felhívni rá a figyelmet. Ugyanakkor végtelenül szomorú, hogy erre szükség van, és naponta kellene figyelmeztetni a világot arra, hogy a nők elleni erőszak nem megengedett. Ezzel a világnappal tulajdonképpen elismerik, hogy létezik a probléma.

Én magam is bántalmazott nő voltam, így pontosan tudom, mit élnek át azok, akikkel ez történik. Akár fizikai, akár lelki értelemben erőszakoskodnak veled, zsarolnak és megaláznak, nem mered bevallani, nem mersz róla beszélni, mert te szégyelled magad a másik helyett. Aki lelki terrorban tart téged, az gyanúsítgat, számonkér, fenyeget, zaklat, ezzel felkavar és lőttek a lelki nyugalmadnak. Leépíti az önbizalmadat, függésben tart. Kiszámíthatatlanná válik az életed, sosem tudod, mi vár rád otthon. Állandó félelemben élsz. Tudod milyen állandó félelemben élni? Miért tűröd? Miért nem hagyod ott? Mert félsz, hogy megbosszulja és tudod, hogy képes megtenni, amivel fenyeget.

Ha úgy döntesz, hogy ki akarsz lépni egy ilyen kapcsolatból, nem elég, ha találsz egy védett környezetet. Muszáj megerősödnöd, hogy végig tudd csinálni. Nagyon kevés segítséget fogsz kapni. Leginkább elítélnek, azt gondolják, biztosan nem ok nélkül bántanak. Pedig…

De te szép lassan megerősödsz és már nagyon kevés segítséggel is talpra tudsz állni. Ezer sebből vérzik a lelked, de be tudod gyógyítani. A hegek megmaradnak, mégis új életet kezdesz. Már előbújik a napod a felhők mögül. Visszatalálsz a barátaidhoz és sok újra lelsz. Sokkal bátrabban nézel szembe az élet nehézségeivel, mert te már tudod, hogy legyőzhetetlen vagy.

A bántalmazók nem tudatosan, de szisztematikusan működnek. Lépésről lépésre haladnak és mire észbe kapsz, már bántalmazott nővé váltál. Ezért azt javaslom, tájékozódj, olvass utána, figyelj a jelekre. Ma már több szervezet (főképpen a NANE), újságcikk, könyv foglalkozik a témával. Vigyázzunk magunkra, törődjünk egymással!

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr9017988280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása