Szó-labor

Az ajkai szénmedence legnagyobb tragédiájára emlékeztünk

2023. január 13. - Csendesné Bosits Éva

A Városi Múzeum adott otthont annak az időszaki kiállításnak, amely Siralomvölgy 1909 címmel az ajkai bányák legnagyobb bányaszerencsétlenségnek állít emléket.

foleg_banyaszathoz_kotheto_erdeklodok_voltak.jpg

Főként egykori bányászok és hozzátartozóik érkeztek a kiállításra / Fotó: Györkös

A bányászathoz köthető ajkai szervezetek tagjai, képviselői jöttek el január 13-án a megnyitó ünnepségére, sőt a helyi tudósító számára a résztvevők között az egykori bányászokon kívül, kedves ismerős családtagok, leszármazottak is fellelhetőek voltak.

horvath_karoly.jpg

Horváth Károly nyitotta meg a kiállítást / Fotó: Györkös

A kiállítás megnyitóján Horváth Károly nyugalmazott bányamérnök, a Bányászati Múzeum vezetője a szerencsétlenség néhány mozzanatán túl számos érdekességet is elmondott, amely a tragédiához köthető, majd tárlatvezetésen a bemutatott relikviák szinte minden egyes darabjáról mesélt. Például a Szent Borbála kultuszról, az alkotókról, akik különböző művészeti ágak és technikák alkalmazásával örökítették meg az események néhány jellemző pillanatát. Az utókor számára megmaradt régebbi és a bányák bezárásáig összegyűlt legújabb emlékek is láthatóak most a múzeumban.

Horváth Károlytól, mint a bányászat tanújától nagy élmény volt hallgatni a letűnt iparághoz kapcsolódó eseményeket, szakkifejezéseket, tárgyak megnevezését, eszközök működését. A kohanyec lámpa valószínűsíthető szerepét a bányatűzzel kapcsolatban.

tarlatvezetes.jpg

Nagy sikere volt a tárlatvezetésnek / Fotó: Györkös

Köszönjük a kiállítás megálmodóinak, hogy behozták a városba a tárlatot, így ebben a formában azok is megemlékezhetnek az áldozatokról, akiknek nem lenne módjuk Ajka-Csingervölgybe eljutni. A kiállítás 2023. február 12-ig látogatható a múzeum nyitvatartási idejében.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr9218025674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása