Szó-labor

Ádám Éva Ilona kiállítása

2024. február 16. - Csendesné Bosits Éva

Részletek a megnyitójából

Városunk művészetet kedvelő közönségét szeretnénk megtisztelni ezzel a kiállítással. Mivel a Fluid Art festési technikával készült alkotásokat sokunknak még nem volt alkalma így együtt látni, ezért a középiskolai osztálytársammal Ádám Éva Ilonával összedugtuk a fejünket és a 332 kilométerre lévő Tiszaújvárosból elhozta a képeit, amelyek most itt – a művelődési központ igazgatója Bábics Valéria és Rédling Nikoletta művelődésszervező támogató segítségével – láthatóak.

aei-5.jpg

Bosits Ilona Éva és Ádám Éva Ilona alkotó:osztálytársak (1970-1974)

Éva 1955-ben született a Nógrád megyei Pásztón. Az általános iskolát Százhalombattán, a középiskolát az átalakulás alatt lévő Veszprémi Vegyipari és Színesfémipari Technikumban, illetve a Vegyipari és Alumíniumipari Szakközépiskolában végezte. Mi ott ismerkedtünk meg és négy évig egy osztályban koptattuk a padokat, az Angolkisasszonyok egykori rendházában.

1978-tól Tiszaújváros az otthona. A Tiszai Kőolaj-finomítóban, majd nyugdíjba vonulásáig a Tiszai Vegyi Kombinát laboratóriumában dolgozott 25 évet technikusként.

aei_dl-6.jpg

Dorner László alpolgármester is jelen volt az eseményen

Nyugdíjazásával temérdek szabadidejében az utazás, a sport, a természetjárás, a túraútvonalak teljesítése, az evezés mellett a kreatív tevékenységek sorát próbálta ki és művelte magas színvonalon. A papírfonással és a dekupázs technikával disztárgyakat készített, illetve még napjainkban is készít sokak örömére. Több kiállításon láthattuk ezeket az alkotásokat, amelyek számos egyéni ötlettel voltak tele tűzdelve.

Újabban…lassan tíz éve a festészet kerítette hatalmába, ahol számos technikát kipróbált.

aei-2.jpg

Itt: Tilhof Endre, a 90. évében járó" földön járó történelem" is megtisztelte a kiállítást a jelenlétével

Ennél a pontnál álljunk meg egy gondolat erejéig… Bizonyára tapasztalták mások is, akik műszaki rajzot tanultak éveken keresztül… ahol a tized millimétereknek is jelentősége van… azok nehezen tudnak szabadulni a párhuzamos vonalaktól és a szabályos köröktől. A festészet szabadsága hiába adja meg a lehetőséget az agy az nehezen áll rá. Ennek a szabályosságnak a leküzdése – egy Erdősi Lászlónál, egy László Lajos tanár úrnál a jeles érdemjegyet szerzett diáknak – nagy kihívást jelentett.

Éva a technikákkal való ismerkedéskor fedezte fel a Fluid Art élményfestés módszerét, amelyet egy mexikói művész alkalmazott először 1930-ban teljesen véletlenül. (David Alfaro Siqueiros). A festő a muralisták csoportjának egyik tagja volt. Egy alkalommal munka közben kiborultak a dobozokból a festékek és a különböző színek egymásba folytak. Akkor csodálkozott rá, hogy a véletlen mekkora csodát szűl. Innét már maga is keverte a színeket.

aei-1.jpg

Sokan voltak kíváncsiak a modern festészet csodáira

Így jött létre az absztrakt festészet egyik irányzata, amelybe beleszeretett Ádám Éva Ilona, ahol vegyész lévén kiélhette a kísérletező kedvét. Ebben a folyamatban az akril festéket nem ecsettel viszi fel a vászonra, hanem megfelelő hígítás után ráönti és szétfolyatja. Különböző szerek – öntőmédiumok, pouringok – és egyéb adalékanyagok festékhez való adagolásával sejteket, cellákat, hálókat és másféle alakzatokat hoz létre. Folyással, fújással, pörgetéssel oszlatja el a festéket a felületen. Ezért ezek a képek egyediek és megismételhetetlenek. Nagyon izgalmas ez a technika hiszen az öntési módoknak csak a képzelet szab határt.

ae-_egyedul.jpg

Ádám Éva Ilona, a mindenre nyitott alkotó

Ezen módszer alkalmazásában nagy szerepe van a véletlennek, a festő látásmódjának és főleg az ízlésének, hiszen a színek harmóniája, az alakzatok egymáshoz való kapcsolódása által valósul meg az alkotás.

A képek előtt állva a tisztelt látogató engedje magát elkalandozni a színek, a formák világába, sőt, ha van hozzá kedve, akkor a későbbiekben próbálja ki. Akár sikerrel is teheti, ahogy e kiállítás képei is tanúskodnak róla. Kitartással, türelemmel egyre több tapasztalatot szerezve, akár kurzusokra is eljárva eredményesen lehet alkotni a saját és mások örömére.

Ádám Éva Ilona tagja a Tiszaújvárosi Pataki János Képzőművész Körnek. Voltak kiállításai Tiszaújvárosban, Polgáron, Debrecenben több is, de Japánba is jutott el alkotása. Újabban könyvillusztrációi is vannak. Sikeresen vesz részt pályázatokon, alkotói fórumokon, ahol díjakat is kiérdemelt.

Folyamatosan képezi magát. Több hagyományos festőkurzuson tanult. Napjainkban Nagy Krisztián festő tanfolyamán gyarapítja tudását. Most itt a Fluid Art technikával készült képeket látjuk, de minden érdekli és minden számára új módszert elsajátít.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr118326661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása