Szó-labor

Ajka Tárlat 2023-ban is

2023. október 23. - Csendesné Bosits Éva

A Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtár kiállítóterme zsúfolásig megtelt a művészetet kedvelőkkel október 20-án délután.

1973 óta Ajkára szegeződik a képzőművészet iránt érdeklődők figyelme az Ajka Tárlat (megelőzőleg Ajkai Tavaszi Tárlat, Ajkai Őszi Tárlat) eseményén, amikor az Országos Képző- és Iparművészeti Kiállításon bemutatják alkotásaikat az ország számos helyéről érkezett művészek. Idén közel 70-en, közel 100 alkotással kerültek beválogatásra a három megadott témában. 1. Az ember a mikro- és makrovilágban. 2. A Somló és a Bakony kulturális és természeti értékei. 3. Fekete István lába nyomán.

tarlat-2.jpg

Sokan voltak kíváncsiak az alkotásokra

Háromfős zsűri bírálta el a műveket. Sinkó István, a Magyar Festők Társasága elnöke, Lóska Lajos művészettörténész, Pataki Gábor művészettörténész, főszerkesztő (UM). A zsűri részéről Sinkó István értékelte a beérkezett műveket, illetve tartotta a megnyitó beszédet.

tarlat-3_baranyai.jpg

Baranyai Ferencet is díjazták: Bábics Valériától vette át az elismerést

Ajka Város Önkormányzata nevében Schwartz Béla polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Majd átadták a tizenegy díjazottnak az elismeréseket. Antal Kinga, Baranyai Ferenc, Diénes Attila, Fábián László, Gábor Erika, Gergely Anna, Kiss Miklós, Szentes Ottokár, Tóth György László, T. Szabó László és Vitárius Nikoletta vehette át a díjat. Örömest láttuk, hogy ajkai és magyarpolányi alkotók is szerepelnek a kiemeltek között. A díjalapítók sorában a város önkormányzata és a művelődési intézménye, továbbá számos ajkai gazdasági társaság, szerepelt.

tarlat-4_toth_gy.jpg

Tóth György László két monumentális képpel érdemelte ki az elismerést

Az alkotások megtekintése közben Nyári László zongorajátéka segítette a laikus számára értelmezhetetlen ecsetvonások megértését, megfejtését. Valljuk be őszintén, hogy a rendszeres tárlatlátogatók számára is voltak meghökkentő megoldások egy-egy téma megjelenítésében.

tarlat-1-1.jpg

Az elgondolkodtató képek a falon

A tárlatot többségében az új irányzatok iránt fogékony közönségnek lehet ajánlani, de az országos jellege miatt bárkinek érdemes egy órát szakítani a megtekintésére. A tárlat november 10-ig látható. Munkanapokon 9-17 óráig, szombaton 9-15 óráig.

Az eseményt vendégfogadás zárta az aulában, ahol további eszmecserét folytathattak a díjakat adományozók és a meghívott vendégek.

A kiállítás a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósult meg. veszprembalaton2023. hu

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr6918240611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása