Szó-labor

50 éves a Padragi Bányász Férfikórus – koncert az összefogás jegyében

2023. október 25. - Rücker Évi

Ajka egyetlen férfikórusa fél évszázados fennállását ünnepelte a művelődési központ színháztermében október 14-én. A jubileumi hangversenyen csodaszép kórusműveket adtak elő az énekesek. A jól összeállított, színvonalas műsoron remekül szórakozott a nagyérdemű, elégedetten távoztak a rendezvényről. A fellépők a közönség szeretete mellett Díszoklevelet és Emléklapot kaptak munkájuk elismeréseként.

50_eves_ferfikorus.jpg

Több neves személyiség is meghívást kapott az esti, zenei programra, mint Somogyváry Ákos, a KÓTA Tanácsadó Bizottságának és az Erkel Ferenc Társaságnak az elnöke, illetve Pad Zoltán, Liszt- és Lajtha-díjas karnagy, a Magyar Rádió Énekkarának vezető karnagya.

A kórus vendége volt a 148 éves Szolnoki MÁV Férfikórus és annak karnagya, Juhászné Zsákai Katalin, valamint zongorakísérőjük Fehér Dóra. A műsorban felléptek egykori kórustagok is, akik ma már sikeres énekművészek: Farkas András és Cserményi Zsombor.

Schwartz Béla, Ajka város polgármestere köszöntötte a kórust és Ajka Város Önkormányzat Emléklapjával ismerte el munkájukat. Arany és Ezüst minősítések, Fesztivál díjak, rádió és CD felvételek jelzik kiemelkedő teljesítményeiket, melyeket az utóbbi években Kanyárné Grünvald Petra karnagy szárnyai alatt sikerült elérniük. Zongorakísérőjük Kovácsné Pogány Kinga.

Vági Károly, a kórus vezetője köszönetét fejezte ki a korábbi karnagyoknak, akiknek fontos szerepük volt az elért sikerekben: dr. Magyar Jánosnak, Szabó Veronikának, dr. Lukáts Andrásnénak, Lukáts Fruzsinának és Adorján Renátának. Kitért arra is, hogy a kórus tagjait a kölcsönös odafigyelés, a szeretet és a tisztelet tartja össze, valamint a közös éneklés öröme. A vezető biztatott mindenkit, hogy csatlakozzanak az énekkarokhoz, hiszen vállvetve, békében és egyetértésben nagy célokat tudnak megvalósítani.

A sikerekhez azonban elengedhetetlenek a támogatók is, akik anyagilag járultak hozzá a kórus működéséhez, mint a helyi önkormányzat, a művelődési központ, számos cég és magánszemély. Nem szabad megfeledkezni a kórustagok családjairól sem, akik kiegyensúlyozott hátteret biztosítanak az énekléshez és a fellépésekhez.

A férfikórus fontosnak tartja a jó kapcsolatot nem csak városon belül, hanem országos szinten is. Ezt azért is gondolják lényegesnek, mivel egyre kevesebb férfikórus működik. A nyár folyamán a pécsieket és a nagymarosiakat látták vendégül egy bordalos fesztiválon. Szakmai hátterüket a KÓTA biztosítja (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége). Somogyváry Ákos elnök Díszoklevelet nyújtott át és köszönetét fejezte ki a Padragi Bányász Férfikórusnak és Kanyárné Grünvald Petra karnagynak a magyar zenekultúra szolgálatában végzett kiemelkedő művészi munkájáért, az együttes megalakulásának 50. évfordulóján, a KÓTA elnöke, Kocsis Zoltán, illetve Vadász Ágnes főtitkár nevében. Nagyon sok sikert, jó egészséget kívánva, szeretettel és tisztelettel adta át az elismerést. A szolnoki kórus is gratulált a születésnaphoz és élve az alkalommal, megelőlegezett egy meghívást a 150. évfordulójukra.

A jubiláló kórus Kovácsné Pogány Kingát ajándékozta meg, aki 8 éve zongorán kíséri a kórust.

Az előadók, nevükhöz méltóan, elsőként a Bányászhimnusszal tisztelegtek a bányászok előtt, illetve bányászoknak írt kórusművel fejezték be két részből álló produkciójukat - keretbe foglalva ezzel az ünneplést.

A koncerten a Padragi Bányász Férfikórus és a Szolnoki MÁV Férfikórus önállóan és közösen is énekelt a közönségnek többek között Erkel Ferenc, Kodály Zoltán, Gárdonyi Zoltán, Bárdos Lajos és Kálmán Imre műveket. A második rész címe lehetett volna akár fúzió is: fúzió a kórusok, az énekművészek és a hangszeres művészek között. Farkas András opera áriát adott elő Mozart: „A varázsfuvola” című darabjából, Cserményi Zsombor pedig Erkel Ferenc: „Hunyadi László” című operájából énekelt egy részletet. Majd a „Hegedűs a háztetőn” című musicalből hallhattunk népszerű dalokat („Ha én gazdag lennék”, „Ha fáj, ha bánt az élet”) a kórusoktól, melyekben Farkas András és Cserményi Zsombor szólót énekelt zenészek közreműködésével: Hekele Fanni harsona, Kiss Attila nagybőgő, Kiss Virág hegedű, Kovácsné Pogány Kinga zongora, Legoza Gábor ütő, Németh Róbert klarinét. Az átiratot Grünvald László készítette.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr9618242789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása