Szó-labor

Megjelent az Ajkai Századok legújabb száma

2023. június 20. - Csendesné Bosits Éva

A Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtár kiállítóterme adott otthont a legfrissebb ajkai helytörténeti folyóirat bemutatójának. A tavaly év végére elkészült kiadvány financiális okok miatt csupán ez év közepére jelenhetett meg.

Az eseményen sok teendője mellett részt vett Márkusné Vörös Hajnalka, a Veszprémi Honismereti Egyesület elnöke, levéltáros, az EKF projektfejlesztési tanácsadója, Szőke Melinda, az önkormányzat irodavezetője és Pad Ferenc önkormányzati képviselő és mindenki örömére Tilhof Endre Ajka város Díszpolgára is részt vett a könyvbemutatón.

A kiadó nevében Simon Judit szakmai igazgatóhelyettes köszöntötte az egybegyűlteket, majd Sebő József középiskolai tanár, szociológus mutatta be az Ajkai Századok 2022. decemberi számát.

ajkaiszazadok.jpg

A tartalomból:

Alapos, nagyobb terjedelmű két munka a jubileumát ünneplő ajkai Magyar Imre Kórházról és a Veszprémi SZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium oktatási intézményről készült. A mozgalmas XX. század blokkban dr. Világosi György ügyvéd, Hamusics János, Roznai Kálmán és Horváth Magda életéről, életének néhány epizódjáról olvashatnak. A sokak által ismeretlen gyepesi premontreiekről és az Ajkán agyonlőtt szovjet katonák utáni nyomozás eredményéről is sokat megtudhatnak az érdeklődők. Az eddig be nem mutatott bányászati emlékjeleket és a bélyeggyűjtők ipartörténeti sorozatát láthatják a kiadványban. A XVIII. és XIX. századból tósokberéndi céh relikviákat, Lakos János személyes kapcsolatait és a 15. aradi vértanú Kazinczy Lajos Ajkához való kapcsolódásáról is tudomást szerezhet az olvasó. A kerek évfordulókban az 50-től a 250 évvel ezelőtti fontosabb eseményekig lehet visszamenni az időben. Befejezésül az ajkai helytörténeti kiadványokról a sajtóban megjelent írásokat olvashatják, majd egy kis mankót kapnak a leendő szerzők a munkáik megírásához.

Továbbra is várják a helytörténet iránt érdeklődő, a kutatáshoz, az íráshoz affinitást érzők jelentkezését írásokkal az Ajkai Helytörténeti Klubban.

szazad2.jpg

Sebő József középiskolai tanár, szociológus mutatta be az Ajkai Századok legújabb számát / Fotó: Györkös

A folyóiratot nagyrészt a klub tagjai írták. Az idei szám szerzői: Áment Márton, Csendesné Bosits Éva, Domján János, dr. Gasztonyi Erzsébet, Sipos Ottó Tibor, Tilhof Endre, Varga György, Vesztróczy László, továbbá M Mester Katalin, Herczeg József, Szaniszló Edit és Vigváryné Németh Katalin színesítette a kiadvány tartalmát.

A bemutató alkalmával Csendesné Bosits Éva főszerkesztő – mint minden évben – átadta az iskolák számára a folyóiratot további feldolgozásra.

Az eseményt Németh Noémi és Németh László igényes zenés produkciója tette hangulatossá.

A kiadványt 1500 forintért lehet megvásárolni a művelődési ház információs pultjánál, ahol a régebbi, még eladásra váró számokat is beszerezhetők.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr1618149926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása