Szó-labor

Interjú Somogyi Lászlóval, a Hundows névadójával

2022. november 03. - Csendesné Bosits Éva

gyj_somogyi_laszlo_hundows1.jpgSomogyi László / Fotó: Györkös

A gitárzene legnagyobb ajkai rajongója Somogyi László. Ezt a kijelentést bizonyára senki nem vitatja. Talán azért sem, mert már tíz éve ő örvendezteti meg az ajkai közönséget a stílus nemzetközi sikereket is elért hazai képviselőjével, a Hundows zenekarral.

Most a tizedik koncert előtt bemutatjuk a rajongót, a főszervezőt és a névadót: Somogyi Lászlót, aki a zenekar keresztapja is, hiszen az ő ötlete nyomán született meg a Hundows név, a Hungária és a Shadows nevek keverékéből.

Mikor kezdődött a rajongásod az instrumentális zene iránt? Kik a kedvenceid?

 – A hatvanas évek második felében szerettem bele a gitárzenébe, és ebben döntő szerepe volt az öt évvel idősebb bátyámnak. Ő is kedvelte az akkor divatos itthoni és külföldi előadókat, katalógust vezetett róluk, amit én gyakran forgattam. Napestig tudnám sorolni a kedvenceket, de most vérző szívvel csak egy tucatnyi nevet említenék: Shadows, Spotnicks, Ventures, Duane Eddy, Tornados, Astronauts, Violents, Hubbubs, Ricky King, Mustangs, Quiets, Regents. És természetesen nem kell mondanom, hogy a Hundows zenéje mennyire közel áll hozzám, így ők a legnagyobb hazai kedvenceim.

Hogyan jutott a tudomásodra, hogy a műfajnak jelentős hazai képviselője is van, és az ajkai koncertek szervezése mikor pattant ki a fejedből?

 – Valamikor a nyolcvanas évek vége felé egy roppant nagy zenei tudással rendelkező pesti barátom, Barcs Endre elkötelezett gitárzene rajongó és rádiós révén ismertem meg a zenekart. A zenészekkel kötött szorosabb kapcsolat elején először 1992-ben Kertán és Ajka-Padragkúton szerveztünk bált a segítségemmel, az akkor még Shades néven – énekes taggal is rendelkező együttessel. Aztán a következő évben még egyet szintén a padragi kultúrházban. A mostani, Hundows-os koncertsorozat ötlete 2012-ben született meg bennem. Elhatároztam, hogy amennyiben megszületik az első unokám, akkor én lehozom a fiúkat Ajkára, ha törik, ha szakad. Tehát a most tíz és fél éves fiú unokámnak köszönhető ez az élménydús sorozat.

hundows1.jpg

Egy kép a múltból, amit szintén Györkös József kollégánk készített... "Ős-Hundows", vagyis akkor még Shades 1993-ban

Számon tartod, hogy az elmúlt tíz évben hány rajongónak szereztél örömöt a koncertek megszervezésével?

– A zenekar első ajkai fellépése a Kaszinóban volt 2012-ben, amelyen közel 200 néző volt kíváncsi a gitárzenére, ugyanennyien voltak a 2013-14-es padragi és a 2015-ös Bánki-aulában megtartott bemutatkozáson is. Áttörés akkor következett be, amikor 2016-ban a vmk színháztermében kaptunk lehetőséget a koncertre, ott 300-an várták a zenekart. Innét folyamatosan emelkedett a rajongók száma. Tavaly már szinte telt ház előtt játszott a zenekar. Nagy öröm számomra, hogy ilyen sokan kedvelik a gitárzenét a hozzám hasonló korúak Ajkán és környékén, valamint az, hogy ez a közönség felismeri és értékeli a magas színvonalú hangszeres tudást.

A gitárzenén túl is van számodra zenei élet? Más műfajt is szívesen hallgatsz?

 – Ötvenegynehány éve életem része a gitárzene, pedig soha, semmilyen hangszeren nem tudtam játszani. Rengeteg zenebarátra leltem az évtizedek alatt itthon és külföldön egyaránt. Több hazai zenei klubnak voltam, illetve vagyok tagja, napi kapcsolatban állok hozzám hasonló zenegyűjtőkkel. A hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek magyar és külföldi előadóiról az átlaghoz képest elég nagy ismerettel rendelkezem. A nejemmel együtt többször voltunk Republic, Zorán, Bródy és Fenyő koncerten. Őket is igen szeretem.

Mit hoz ez a tizedik koncert a rajongók számára?

 –  Ez egy jelentős szám, végtelenül büszke vagyok rá, és azon vagyok, hogy ez a jubileumi koncert még emlékezetesebb nyomot hagyjon a nézőkben. Lesznek meglepetések, de ezekről természetesen nem szeretnék beszélni. Amúgy a szervezés a megszokott recept szerint megy. Facebook, helyi képújság, plakátok. Járom a várost biciklivel, viszem a jegyeket és szólítom meg az ismerőseimet.

Mi ösztönöz arra, hogy ezt az olykor hálátlan, sok teendővel járó szervezést még tíz év után is töretlen lelkesedéssel végezd?

– A gitárzene népszerűsítése, a hozzám hasonló korúak igényes szórakoztatása és nem utolsó sorban a Hundows támogatása. Ők 37 éve, a zene iránti alázatból, az egyik legprofibb amatőr zenekarként szolgálják ki minőségi zenével a közönségüket. Sajnos méltánytalanul kevés lehetőséget kapva tudják csak megmutatni képességüket. Ezért is érzem úgy, mint névadó keresztapjuk, hogy istápolnom kell őket a magam szerény eszközével, ezzel az évi egy, ajkai koncerttel.

Ezt a nemes feladatot, csak nagy elhivatottsággal lehet végezni. Természetesen a szűkebb és tágabb családja támogatása is szükséges ehhez. Felesége, Sólyom Ilona talán nem gondolta 45 évvel ezelőtt, hogy nem csak Somogyi Lászlónak fogad örök hűséget, hanem az instrumentális zenének is!

Sikeres tizedik koncertet, ragyogó dob és gitárszólókat kíván a Szó-labor szerkesztősége!

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr4717966302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása