Szó-labor

Mókás zenetanulás óvodásoknak

2022. november 04. - Rücker Évi

gyj_zeneovi1.jpg

A zene az kell... / Fotó: Györkös

Az ajkai Kocsár Miklós Zeneiskola és Alapfokú Művészeti Iskola fontosnak tekinti, hogy már az óvodáskorú gyerekeket közelebb hozza a zenéhez. Papp Zoltánné Zsuzsa, az iskola egyik hegedű tanára évek óta heti rendszerességgel foglalkozik a zeneóvodásokkal.

Zsuzsa odafigyeléssel, türelemmel és elfogadással viszonyul a gyerkőcökhöz, akik óráról órára egyre felszabadultabban és bátrabban ügyeskednek a játékos feladatok végrehajtásában. Éneklés közben szinte észrevétlenül sajátítják el a szolmizációs mély és magas hangokat, tapsolják a vidám dalok ritmusát, gyakorolják a mérőütést, vagy éppen fogócskázás, vonatozás alatt mondókákat tanulnak. A jó hangulat és a nevetés garantált.

A szakember szerint a zeneóvoda célja, hogy fejlessze a gyerekek ritmusérzékét, hallását, illetve tanítja a tiszta éneklést. A lányok és a fiúk szívesen ismerkednek a különböző hangszerekkel: elsősorban az ütős, a vonós és a billentyűs zeneszerszámokat próbálhatják ki. Még nem választanak hangszert maguknak, erre csak a későbbiekben, a zeneiskolában kerül sor. A számtalan körjáték, Kodály és Bartók dalainak éneklése és mondókázás közben zenei memóriájuk fejlődik, emellett az egymásra figyelést is elsajátítják, vagyis az 5-6 éves csemeték személyiségét is alakítja a zenetanulás. A komolyzene hallgatásától sem riadnak vissza, persze a számukra könnyebben emészthető zeneszerzők felé fordítják a figyelmüket. A szakember sokféle mozgásos feladattal teszi még élvezetesebbé a foglalkozást, hiszen a mozgás és a zene szorosan összefügg. A vidám, játékos tanulás a gyerekek saját tempójában történik, ami egyfajta felkészítés is a zeneiskolára.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr5517967154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása