Szó-labor

Dezső, a tizenkettedik volt

2024. január 29. - Csendesné Bosits Éva

r a születésekor megpecsételődött a Dezső sorsa, amely a tizenkettedik volt a Tósokberéndért Egyesület életében.

dv-3.jpgA Bacsó Péter által rendezett Tanú című szatirikus film cselekménye már a feledés homályába fog merülni, Pelikán elvtársat és a kort, amelyben élt, elfelejtik, de a Dezsőnek évről, évre élni kell és minden télen „meg kell halnia”. Idén január 27-én volt a nagy nap, amikor a 194 kilós jószág beletörődött a sorsába és a kés alá került.

dv4.jpgCsendes Róbert főszervezőnek és Tóth József böllérnek az idei hagyományőrző disznóvágáson is sok társa akadt a nem kevés tapasztalatot igénylő három napos munkában. Az előkészületkor 20-an, a nagy napon 35-en, a másnapi rendrakáskor 18-an sürögtek, forogtak az udvaron és a konyhában. Többen, akik nem szeretik az e féle munkát, ők az esti vacsorakor érkeztek, így a három nap alatt százan megfordultak az egykori téesziroda területén lévő közösségi házban. A reggeli pálinka mellé Ozorai Sanyi bácsiék meglepetése sem maradt el. Idén tócsit sütöttek az egybegyűlteknek.

dv-5.jpgTemérdek munkájuk mellett, ahogy az idejük engedte Dorner László alpolgármester, képviselő és Geri Gyula, a Sportváros Nonprofit Kft. ügyvezetője, az egyesület elnöke is részt vállalt a munkafolyamatokból. A hagyománnyá vált harmonikaszó sem maradt el ezen a napon, amely zene már csak Csorba Tamás hangszeréből szólt. (Sajnos, Bábics Gabi bácsi után Angermayer Tibor is már az égi zenekarban harmonikázik.)

A disznóvágás eredményeként idén is bespájzoltak az egyesület szorgos tagjai. Jutott kolbász és disznósajt a füstre; sonka, szalonna a sózóba; karaj, csont, hurka, császárszalonna, kocsonyahús a fagyasztóba. A zsír is elég lesz az egész éves rendezvényekhez.

dv-1.jpgAz esti vacsorán húslevest főtt hússal, kolbászt, hurkát, sült húst szolgáltak fel az addigra elfáradt asszonyok. Baráti beszélgetéssel, nótaszóval és a Szeressük egymást gyerekek nótával zárult az esemény.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr1018314569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása