Szó-labor

Nagy érdeklődés volt az Ajkai Századok bemutatóján

2024. január 25. - Csendesné Bosits Éva

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a legfrissebb Ajkai Századok bemutatására. A városvezetés részéről két alpolgármesterünk dr. Horváth József és Dorner Lászó, valamint Rieder András és Pad Ferenc tisztelték meg az eseményt, de dr. Tölgyesi József egyetemi tanár, számos szervezet, egyesület alapítója, vezetője, helytörténetkutató is eljött Ajkára.

asz-3.jpgA közönség soraiban egyesületek és klubok tagjai, a timföldgyáriak, az alumíniumkohó egykori munkatársai, padragiak, csékútiak, rendekiek, gyepesiek, bódéiak, csingervölgyiek, tósokberéndiek, egész Ajka fellelhető volt. Közöttük számos „veterán” helytörténetkutató, lokálpatrióta, de a fiatalok részéről a bánkis diákok is ott voltak.

Sajnálatos, hogy Márkusné Vörös Hajnalka főlevéltáros, az EKF programfejlesztési főtanácsadója meghívott előadó hirtelen lebetegedett, így nekünk, az Ajkai Helytörténeti Klub tagjainak kellett beugrani helyette.

asz-2.jpg

Simon Judit, a szakmai igazgatóhelyettes és Csendesné Bosits Éva, a szerkesztő

A bemutatón elhangzott, hogy 19 témát dolgozott fel a kiadvány 12 szerzőtől, amelyet 129 oldalon 138 fotó színesít. Összefoglalva az Ajka és településrészek fejlődéstörténetét lehet nyomon követni a Fekete István által megörökített korszaktól napjaink helytörténetéhez kapcsolódó friss hírekig.

Néhány téma: régészeti emlékeink – a harmincas évek jeles személyei Ajkán – elhunyt nagyjaink a nemzet, a város és ipara szolgálatában – a bauxitkincsre épült ipar létrejötte – az oktatás a kultúra térhódítása – néhány érdekesség és az évfordulónaptár.

Érdemeik felsorolása mellett köszönték meg két jeles helytörténetkutató Sipos Ottó Tibor és Vesztróczy László tevékenységét, akik egészségügyi okok miatt már nem tudnak részt venni a klub munkájában. (a későbbiekben bővebben írunk a két klubtagról)

Az eseményen adták át az iskolák képviselőinek az Ajkai Századok egy-egy példányát, azzal a szándékkal, hogy osztályfőnöki órán, szakkörök keretében, esetleg beépítve a tananyagba ismertessék meg Ajka helytörténetét a diákokkal.

asz-1.jpgA kiadvány készítői köszönetüket fejezték ki mindenkinek, aki hozzátett valamit a legfrissebb Ajkai Századok létrejöttéhez, az anyagi támogatást a Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtárnak, Ajka Város Önkormányzatának és a Veszprém Megyei Honismereti Egyesületnek Márkusné Vörös Hajnalka elnöknek.

asz-4.jpgAz eseményt a Jubilate Nőikar alkalomhoz illő szép műsora színesítette. A kórust Hartinger Nándorné tanította be és dirigálta. Köszönjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr9818311153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása