Szó-labor

A tósokberéndi harangok Őrbottyánba mentek

2022. november 06. - Csendesné Bosits Éva

A tósokberéndi katolikusok templom történetének legnagyobb tragédiája 2022. február 5-én történt, amikor egy sajnálatos műszaki probléma következtében kiégett a templomtorony. Ekkor elnémultak a harangok, amelyek 214 évig figyelmeztettek, hírt adtak, imára hívtak.  

Hiányzik az egész közösségnek a reggeli ébresztő, déli ebédre és az esti imára hívó zúgás. Hiányzik a péntek délutáni, Jézus kereszthalálának tiszteletére megszólaló és a szentmisékre hívó harangszó. Ami talán a legfájdalmasabb, hogy a faluközösség tagjainak elvesztését sem jelzik a harangok, amelyből három is lakott a toronyban.

harom_harang.jpg

A három sérült harangon jól láthatóak voltak a repedések / Fotó: Györkös

A leemeléskor derült ki, hogy a tűzesetben mindhárom elrepedt, így el kellett köszönni tőlük és beolvasztás vár rájuk. Budapesttől 25 kilométerre, Őrbottyánban a tradicionális harangöntő műhelyben fogja a nagy hírű Szlezák László (1870-1953) Magyarország aranykoszorús harangöntő mester unokája, Gombos Miklós és dédunokája Gombos Ferenc újraönteni.

A dédunoka megkeresésünkre elmondta, hogy még számos akadálya van az újraöntésnek. Az érsekség és a biztosító állásfoglalására várnak, továbbá a fogadó állványt és a hozzá kapcsolódó szerkezeteket is el kell készíteni. Ez hosszabb folyamatot vesz igénybe. Rajtuk nem fog múlni és abban reménykednek, hogy 2023-ban megkondulhatnak Tósokberénden a harangok ismét. Galambos Ferenc elmondta még, hogy az eredeti feliratokat, jelképeket meg fogják őrizni az új harangok is. (Ezt örömmel vettük, hiszen a sok mindent megélt harangjaink legalább az eredetiségüket ezáltal az újban is megőrzik.)  

a_leemeles_percei.jpg

A leemelés percei / Fotó: Györkös

A három harang közül a lélekharangot és a nagyharangot az első világégéskor, 1916. október 1-jén elrekvirálták. Ágyút öntöttek belőle, majd 1930-ban a Szent Imre halálának 900. évfordulójára rendezett nagyszabású ünnepségek keretében kerültek vissza. A nagyharangon „Szent Imre 900. jubileuma emlékére készíttette a tósokberéndi római katolikus hitközség, 1930” felirat olvasható. A lélekharag „Szent László király könyörögj érettünk! Tósokberénd 1930.” szöveget hordozza magán. Ezen a harangon a készítő Szlezák László harangöntő neve is olvasható.

A harmadik harang a kisharang, amelyet 1774-1775-ben öntött Holzbach Sebestyén Győrben, az megmenekült az I. világháború szörnyű beszolgáltatásától. Látható, hogy jóval korábban öntötték, mint amikor a beréndi templomot megépítették, így valószínűsíthető, hogy elődjéből a Szent Rókus-kápolnából vitték át. A feliratán latin nyelven olvasható a „Jöjj Szent József, légy támaszunk, amikor a halálunk elkövetkezik” és a „Flórián kegyelme őrizzen titeket tűzvésztől és más bajoktól” felirat szabad fordításban. (Tilhof Endre nyomán.)

harangszo_nelkul_arvalkodo_torony.jpg

A torony, ahol 214 év után elnémultak a harangok / Fotó: Györkös

Mint már tudjuk, Szent Flórián keresztény vértanúnak, a tűzoltók védőszentjének nem sikerült megmenteni a templomot a tűzvésztől, pedig hányszor megkongatták a harangokat a két évszázad során, amikor valahol tűz ütött ki a faluban! Itt a tűzoltók hősies munkájának eredményeként nem terjedt át a tűz a szentélybe, de a kórus feletti freskón látható Mária kifeszített köpenye, a palást is védelmet nyújtott. Mindez az itt élő emberek hitét tovább erősítette, a reményt pedig, hogy a lehető leghamarabb ismét megkondulnak a harangok.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr9317966288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása