Szó-labor

Idén is volt Márton-napi hagyományőrző vetélkedő

2023. november 25. - Csendesné Bosits Éva

A Tósokberéndért Egyesület már több, mint egy évtizede olyan vetélkedést szervez, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a honismeret, a hagyományok felelevenítése mellett az általános műveltségre és a derűs együttlétre. A jókedvhez a játékvezető, Geri Gyula egyénisége a garancia.

img_20231118_180314.jpg

Ismét benépesedett a Tósokberéndi Közösségi Ház 

Az összeszokottság, a „félszavakból is megértjük egymást” olyan remek hangulatot eredményez évek óta, amely manapság ritkaságszámba megy. Mindezt a Márton-nap köré gombolyítják, amely amúgy is a derűt, a pikáns történeteket, az igaz és hamis állításokat, babonákat, népi megfigyeléseket hordoz ilyenkor novemberben.

A jókedv mellett komolyan vették a szervezők a megbizatásukat. 15 feladatból álló kérdéssort, két ügyességi feladványt állítottak össze. Néhányat megemlítve: volt Márton-napi kvíz, igaz-hamis és időjóslás, Tósokberénd történetével kapcsolatos totó és néhány a településsel kapcsolatos érdekesség megfejtése. Általános műveltségi kérdéseknél jól kellett ismerni a hazai tudósok találmányait és a zenefelismerés is próbára tette az emlékezetet. A gágogva elmondott versek vicces, de elgondolkodtató feladványok voltak.

img_20231118_184645.jpg

A fiatalabb és az idősebb generáció jól elfért egymás mellett

Idén sem maradt el a kukoricazúzó verseny, amelyhez nem használhattak segédeszközt a versenyzők. Újdonság volt a páros golyó dobáló ügyességi párbaj.

img_20231118_174515_2.jpg

A katolikus iskola fiataljai ügyesek voltak

Befejezés, mint minden évben a nóta és népdal felismerő feladat volt, a megfejtés után pedig közösen elénekelték a dalokat. Itt megemlékeztek az idén elvesztett harmonikásukról Angermayer Tiborról, a tósokberéndi megasztárról.

Az eseményen ez alkalommal is két nyolcfős csapat (Sulisokk és Oskolások) vett részt a Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola képviseletében, akik remekül teljesítettek. Az egyesületből a Szélvihar, a Nótakör, a Félnótások, a Beréndiek, a Feszültség, a Faluvége és a P+P csapat derekasan helyt állt.

A zsűrizés feladatát a lakóközösség két önkormányzati képviselője Dorner László alpolgármester és Rieder András iskolaigazgató, valamint Csendesné Bosits Éva látta el. A feladatokat Geri Gyula és Csendesné Bosits Éva állította össze. A lebonyolítást Geriné Váradi Judit, Csendes Róbert és Kvaszta Bendegúz segítette.

Az eredményhirdetést követően XI. Dezső finomságait (sonka, kolbász, szalonna) fogyasztották el a remekül versenyző csapatok, majd harmonikaszóval, nótázással zárták a kellemes együttlétet.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr1218264791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása