Szó-labor

Mariska néni is elment...

2023. október 07. - Csendesné Bosits Éva

2023. Otóber 3-án elment Tósokberénd legidősebb történet mondója Barnaházi Lajosné Baracska Mária, (szülei: Baracska Lőrinc és Heffler Lujza) 1926. május 31-én született. 97 éves volt.

img_20231006_223148_1_2.jpg

A Külön is együtt könyvből

Korát meghazudtoló memoriával rendelkezett. A helytörténettel foglalkozó számára igazi „kincses bánya” volt a fejében. Ha jó irányba terelődött a szó, akkor a tanítókról Zalka Istvánig bezárólag (1938-ig tanított Berénden, majd kántorizált dr. Hümpfner plébános mellett.), dr. Czapáry László, Kostyelik Kajetán, dr. Hümpfner Antal Tibor, Albrecht József, Jabab Gyula, Szabados István, Horváth Tamás, Tomor Sándor és még a jelenlegi Bakos Frigyes plébánosról, közöttük a három legjelentősebbről hosszasan tudott mesélni.

img_20231006_223104_2.jpg

94 évesen a Tósok és Tósokberénd egyesítésének 70-ik évfordulójára rendezett kiállításon

Talán nem véletlen, hogy mindent elraktározott a fejében, hiszen az édesapja cipész volt, így, amíg el nem készült a lábbeli (általában csak egy volt a szegény embernek), addig a felnőttek megbeszélték a falu dolgait, sőt még a régebbi időkre is kitértek. A kíváncsi kislány mindent hallott, ami aztán nyitottá tette a világ dolgai iránt, így az iskolában sem voltak tanulási gondjai. A faluban még kevés családnak, de nekik járt az újság, ami szintén tágra nyitotta a világot számára.

Szerencsésnek mondhatom magamat, hogy ismerhettem, hogy hallgathattam tőle a főbb történéseket a háború időszakáról, az iskolai élményeiről, az ünnepekről. Hogy valóban hihető történeteket mesélt, azokat a fellelhető dokumentumok alátámasztották.

Bizonyára sok átélt dolgot elvitt magával október 3-án. Mostantól az őt váró korabeliekkel idézik fel az eseményeket. Mi, akik még itt vagyunk hálásan köszönünk mindent, amit megosztott velünk.

Nyugodjon békében Mariska néni.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr5518229441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása