Szó-labor

Meglepetésekkel tűzdelt remek tizedik Hundows

2022. november 07. - Csendesné Bosits Éva

Lassan kinövi a Hundows koncert a Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtár színháztermét. Az idei jubileumi, tizediken, már alig lehetett üres helyet látni a 500 fős nézőtéren, november 5-én. 

Nem csoda, hiszen a meglepetésekkel is készülő zenekar műsorát senki sem akarta kihagyni. Szinte mindenki megjelent a hatvanas, hetvenes korosztályból, akik a Kaszinó, az erőmű és a padragi művelődési ház báljain ropták vagy a Pálmában a füstös estéket együtt töltötték a kellemes élő zenét hallgatva. Örömmel, felcsillanó szemmel üdvözölték egymást és újra 20 évesnek érezték magukat.

A koncert alatt pedig fokozódott az olykor déjà vu érzés. Az elhangzott 45 szám bőven adott okot az emlékezésre, amelyek – mi tagadás? – azért fél évszázad alatt megszépültek. – Mert mindenki csak a szépre emlékszik! – És ez milyen jó!

hundows_ket_vendeg.jpg

Hundows itt a két meghívott vendéggel Dobos Lászlóval (ének) és Kundermann Bencével (dob) / Fotó: Györkös

Az elhangzott Shadows klasszikusokon, mint az Apache, a Wonderful Land, vagy az Atlantis,  túl néhány magyar dal feldolgozásával most is sikert aratott a zenekar. Megszólaltatták a Hattyúdal című film Villa negra románca betétdalát és Várady Magdára emlékezve a Szeretni kell, ennyi az egész című slágert, de Sárosi Katalint is felidézték a Különös éjszaka volt című örökzölddel, amire még a szüleink is táncoltak.

Az első meglepetés előadó az ajka-padragkúti Németh Csaba énekes volt, aki a Shadowshoz szorosan kötődő Cliff Richard számai közül három magyar változattal örvendeztette meg a közönséget.

Az első rész befejezéseként egy sokak számára nagyon kedves, gitárzenei feldolgozásként eddig ritkán hallott dalon érzékenyült el a nagyérdemű, az Asszonykám című operettből szólalt meg a Kislány hallod a muzsikát című nóta. (E sorok írójának is az egyik legkedvesebb dala.)

A szünetet követően Dorner László alpolgármester, az ajkai önkormányzat nevében köszöntötte a zenekart emléklap és somlói bor átadásával. Majd Somogyi László és Harczi Ilona kulcstartót és saját készítésű fotóalbumot adott át a zenekarnak, amelyben az ajkai fellépések fotóit gyűjtötték egybe, döntően Györkös József, valamint Filó Csaba és Lovasi Gábor munkáiból. Ismeretlen felajánlótól könyvjelzőt kaptak a zenészek.

Az ünnepélyes pillanatokat követve a második részben néhány klasszikus és saját szám után újabb meglepetés előadó érkezett a színpadra. Dobos László, a 2004-ben alakult The BlackBirds Beatles emlékzenekar frontembere Beatles slágereket adott elő, nagy sikerrel. Nagy durranás volt a rendkívül sokoldalú énekes, gitáros zeneszerző meghívása. Fenomenális élményt nyújtott a Lennon–McCartney számok előadásával, a professzionális kísérettel, tökéletes összhangban. A produkció lenyűgözött mindenkit. Az emlékek itt is a felszínre törtek: Ott volt még valaki, amikor a zsúfolásig megtelt tósokberéndi bemutató moziban Kundermann Béla, Magyarországon az elsők között bemutatta az Egy nehéz nap éjszakája című Beatles filmet 1968-ban?

allva_unnepelt_a_kozonseg.jpg

Állva ünnepelte a közönség a zenekart. Rajongók érkeztek az ország számos helyéről (Debrecentől Budapesten és Székesfehérváron át a nyugati végekig, Zalaegerszegig, Nagykanizsáig, Szombathelyig.)

Az ajkai koncertre a zenekar tagjai is készültek egy új számmal, amit a Jubileum címmel Balogh Sándor írt erre az alkalomra. Majd a harmadik meglepetés a szintén ajkai Kundermann Bence (Kundermann Béla unokája – ugye milyen kicsi város Ajka?) volt, aki már 2018-ban is zenélt a Hundowssal együtt . Akkor az Apache-ot dobolta, most a mindig sikeres és nagyon várt dobszólóhoz ült be Kurityák István mellé, a Tündöklés és bukás (The Rise and Fall of Flingel Bunt), valamint a Söpörj ki (Wipe Out!) című zene megszólaltatásához.

A remek hangulatot Balogh Sándor basszusgitáros, Kurityák István dobos, Mihalovics János ritmusgitáros és Szabó Tibor szólógitáros teremtette meg. A szűnni nem akaró taps jelezte, hogy ezzel a jubileumi koncerttel ismét örömöt szerzett a zenekar annak az örökifjú generációnak, akik egy letűnt kor lázadó tanúiként élnek napjainkban. Digitális eszközök – okostelefon, tablet, laptop nélkül – csupán egy táskarádiót bömböltettek az utcán a kacérkodó lányok nyomában, mégis remekül érezték magukat. Ezt az érzést hozza vissza minden évben Somogyi László a Hundows koncert megszervezésével itt Ajkán. Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr3717972372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása