Szó-labor

Magyar nők, mint példaképek

Gondolatébresztő és műsorajánló

2022. november 08. - Rücker Évi

steinschneider_lilly.jpg

Steinschneider Lilly, az első magyar pilótanő / Fotó: internet

Meggyőződésem, hogy szükség van az igazi női példaképekre. A lényeg nem az, hogy milyen legyen egy ideális nő, vagy milyen eszményképnek kellene megfelelni. A külsőségek helyett a belső tulajdonságokra helyezném a hangsúlyt, azaz milyen egy igazi hús-vér nő, tele egyéni törekvésekkel, önálló individummal, saját gondolatokkal és véleménnyel. Hogy ez mennyire népszerű, az egy másik kérdés, de a kreativitás vitte előre mindig is a fejlődést.

A történelmi tanulmányaink során leginkább a férfiak hőstetteire helyeződik a hangsúly, ritkán találkozunk egy-egy női főszereplővel. Pedig mennyire izgalmas lenne megismerni, hogyan éltek a fiatal lányok, asszonyok a különböző korokban, milyen volt a sorsuk és miben voltak kiemelkedőek. A női identitásunkhoz szerintem nagyon fontos, hogy megismerjük a saját múltbeli helyzetünket és az arra adott válaszainkat, reakcióinkat és tetteinket. Milyen egy igazi nő? Lehetünk-e nőként is kemények, határozottak, elszántak, élhetünk-e a munkánknak? Vagy mindenképpen családanyákká kell válnunk és mellőzzük a szenvedélyünket? Esetleg lehetséges lenne mindkettő: család és karrier egyszerre? Egyáltalán ki mondja meg, hogy milyenek legyünk? A férfiak? A társadalom? Vagy a saját elvárásaink?

Folyamatosan keresem a válaszokat a saját kérdéseimre. Ebben segít az M5 sorozata: a „Magyar nők” szombatonként jelentkezik. Operaénekesnő, költő, csillagász vagy éppen az első női pilóta egész életútját követhetjük nyomon gyerekkoruktól kezdve életük utolsó időszakáig. Foglalkozásuk, kiemelkedő társadalmi szerepük mellett különleges személyiségük és magánéletük részleteibe is betekinthetünk. A szakértőkkel és a leszármazottakkal folytatott riportok, interjúk mellett dokumentumfilmek, levelezések, napló feljegyzések alapján tájékozódhatunk és kaphatunk hiteles képet olyan magyar nőkről, akikről akár példát is vehetünk – de azt mindenképpen megtudhatjuk mire is vagyunk képesek.

Néhány név: Déryné Széppataki Róza operaénekesnő, aki nem szokványos módon ment férjhez, Kottaner Jánosné udvarhölgy a XV. századból, aki részt vett a szent korona elrablásában, Steinschneider Lilly, az első nő, aki jogosítványt szerzett, vagy éppen a zseniális Kaffka Margit írónő, akinek a spanyolnátha okozta a korai halálát.

A sorozat néhány korábbi adását meg lehet nézni az interneten, ha valaki érdeklődik a téma iránt, vagy szeretné bővíteni az ismereteit akár nőként, akár férfiként. 

A sorozat linkje:  https://mediaklikk.hu/musor/magyar-nok/

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr6917969268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása