Szó-labor

Újabb könyvbemutató volt Tósokberénden

2023. október 26. - Csendesné Bosits Éva

Józsa Károly Csöglén született, Tósokberénd-Bányásztelepen élő amatőr költő. Hulló őszi falevelek című verses kötetének könyvbemutatójára október 12-én megtelt a Tósokberéndi Közösségi Ház nagyterme. Sok érdeklődő volt kíváncsi a szerző vallomásaira. Megjelentek a Tósokberéndért Egyesület, a Szépírók Asztaltársasága tagjain túl az egykori osztálytársak, szomszédok és szülőfalúja Csögle képviselői.

jozsa-2.jpg

Oravecz Edit is köszöntötte a szerzőt

Józsa Károly gyermekkora óta faragja a rímeket a szülőföldről, a családról, a természetről, az ember küzdelméről és az éppen aktuális eseményekről. Ámulatba ejti a hallgatóságát az egyszerűségével, természetességével. Szófordulataival, a költői eszköztár különböző válfajai már szinte Petőfit és Aranyt juttatják eszünkbe.

Nagy hatással volt rá általános iskolai magyar tanára Balog Géza, aki ugyan Csöglén tanított, de micsoda véletlen: Tósokon látta meg a napvilágot, nemkülönben középiskolai magyar tanára Horváth Szilveszterné Daru Erzsébet is meghatározó volt számára.

jozsa-1.jpg

A szerző iránti tiszteletből megtelt a Tósokberéndi Közösségi Ház 

A megjelent kötet 75 oldalon, öt fejezetben és 39 versben juttatja el az olvasóhoz a szerző gondolat- és érzelemvilágát. A kiadványt Burján Károly szerkesztette, a borítót Bakonyiné Nyitrai Gizella tervezte. Az ajánlást Horváth Tibor tanár, a Fekete István Irodalmi Társaság elnöke írta.

A fejezetek közül a legkedvesebbek a családról, a barátokról, a közösségek életéről születtek. Sugárzik belőlük az őszinteség, a derű, a jövőbe vetett hit és bizalom. Micsoda bátorság kell ahhoz, hogy egy civil foglalkozású kereskedő kitárulkozzon és a belsőből kitörő érzéseit közzé tegye!

Néhány verse is elhangzott az est folyamán. Karcsitól három, majd az elmondás sorrendjében Oravecz Edit és Némethné Péntek Zsófia előadásában az ünnepelt hozzájuk írt rímbe szedett méltatásait mondták el. Őket követte Vajai Károlyné, aki a tósokberéndi templom tornyának a leégését szavalta el. Majd a Tósokberéndért Egyesület hagyományőrző programját, a disznóvágást idézte fel Tóth Zoltánné Kati. Az Ajka kristály szomorú sorsáról is hallhattak Pohárpanasz címmel verset, Csendesné Bosits Éva tolmácsolásában.

Karcsi e blokkban Petőfire emlékezett, születésének 200. évfordulójára írt költeményével. Kedves barátnő Kati az idén sokunknak örömöt adó gombagyűjtést elevenítette fel. Majd a vén Európa szenvedéseit hallhatták Vajai Károlyné Marika előadásában.

jozsa-3.jpgBefejezésül Józsa Károly szeretett választott költőjének Ábrányi Emilnek versét mondta el az ünnepelt és Vajainé Marika.

Örömmel hallgatta a nagyérdemű az osztályfőnököt, Horváth Szilveszternét Daru Erzsébetet, aki méltatta egykori diákja kötetét.

Az ünneplők közül ki kell emelni a festőt, Ozorai Sándort, aki egy tájképpel lepte meg az amatőr költőt.

A rendezvényt megtisztelte a terület két önkormányzati képviselője Dorner László alpolgármester és Rieder András a katolikus iskola és óvoda igazgatója, továbbá Oravecz Edit, a Szépírók Asztaltársasága vezetője. A program háziasszonya Csendesné Bosits Éva volt.

Befejezésként kis vendégfogadásban volt része minden résztvevőnek, majd baráti beszélgetésekkel zárult a közösségi együttlét.

Fotó: Györkös József

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr1518240583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása