Szó-labor

Minden sikeres gyerek mögött erős önbecsülés áll

A Te Számítasz Egyesület munkájáról

2022. november 11. - Rücker Évi

teszamitasz1.jpg

A Te Számítasz Egyesületnél minden foglalkozás sikerélményt ad / Fotó: egyesület

A kisiskolás gyerekek számára nagyon fontos, hogy az első néhány évben, vagyis az alsó tagozatban sikerélményekhez jussanak. Ez ugyanis meghatározhatja a későbbiekben a tanuláshoz való viszonyukat. Amikor a gyerekek úgy érzik, hogy nem elég jók, nem elég ügyesek, az iskolai kudarcaikkal egyenes arányban csökken az önbecsülésük. Az pedig nem létezik, hogy valaki semmiben nem jó, hiszen mindannyian tehetségesek vagyunk valamiben. Csakhogy ők ezt nem tudják, elhiszik, hogy nem olyan okosak, mint a többiek.

Tovább nehezíti a gyerkőcök helyzetét, ha szociálisan hátrányos körülmények közül érkeznek az iskolapadba. Az iskolában nem könnyű úgy teljesíteni, ha valakinek nincs otthon saját íróasztala, vagy legalább egy nyugodt kis magánszférája, ahol háborítatlanul készülhet a következő napra. Azokban a családokban, ahol a mindennapi kenyér előteremtése köti le a szülők figyelmét, általában nem az a legfőbb probléma, hogy készen van-e a német házi, vagy megtanulta-e a gyerek a verset. Pedig ahhoz, hogy a fiatal generáció fejlődni tudjon és többet érjen el, mint a szülei, elkerülhetetlen a tanulás. Amikor azonban a családban kevésbé fontos a rendszeres iskolába járás, amikor egyik napról a másikra élnek és nem tervezik a jövőt - mivel nem is látják, hogy van előttük -, érthető módon sokkal inkább élvez prioritást a pénzkereseti lehetőségek felkutatása és az életben maradás. A gyerekek pedig ebben szocializálódnak.

teszamitasz2.jpg

Elmélyülten alkotni is tanulási folyamat... / Fotó: egyesület

A Te Számítasz Egyesület azért dolgozik, mert fontosnak tartja, hogy a nehezebb körülmények között élő gyerekek is különlegesnek és értékesnek érezhessék magukat, szilárd önbecsüléssel felvértezve nézzenek szembe az előttük álló kihívásokkal. Ennek a megvalósításához hatékony módszerekre van szükség. Ebben segít a vizuális kompetencia fejlesztés, amiről egy későbbi cikkünkben részletesebben írunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr8217975182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása