Szó-labor

Közösségi „JátszMa” a Bogáncs gyermekkönyvtárban

2023. október 01. - Rücker Évi

A mai könyvtárak célkitűzése, hogy a hagyományos szolgáltatások mellett közösségi terekként is működjenek, azaz többféle rendezvénynek adjanak otthont. Az ajkai Bogáncs gyermekkönyvtár meghívására, szeptember 27-én, a Te Számítasz Egyesület által pártfogolt kis palánták kaptak lehetőséget arra, hogy – csatlakozva a könyvtár elképzeléséhez – elsőként próbálhassanak ki új játékokat. Az izgalmas, délutáni foglalkozást közösségi szolgálatukat teljesítő középiskolások is segítették.

A gyerekeket Gombos Anikó és Sándor Kinga könyvtárosok fogadták. Elmondták, hogy az intézmény az új szemlélethez igazodva közösségi térként is szeretné szolgálni olvasóit. Nagyon fontosnak gondolták és már régóta vágytak rá, hogy megújíthassák a meglehetősen szerény számú, régi és kopott játékokat. Hosszú évekig erre nem volt lehetőségük, míg végül a Veszprém-Balaton Régió Kultúrájáért Közalapítvány által kiírt pályázat sikeres elnyerésének köszönhetően karácsonyi hangulat költözhetett a könyvtárba. A Mini-Pályázatok Program célkitűzése a helyi közösségi és kulturális élet önszerveződő programjainak ösztönzése volt a helyi szervezetek együttműködése által. Így vezettek a szálak a Te Számítasz Egyesülethez.

img_1_1696163084699.jpg

A könyvtáros lányok hálásak kolléganőjüknek, Makkosné Benke Juditnak (felnőtt könyvtár olvasószolgálatának vezetője, Új Könyvtárat az Ezredfordulóra Alapítvány kuratóriumi tagja), aki időt és energiát nem kímélve elkészítette a nyertes pályamunkát. Az elnyert összegből valósították meg a „JátszMa” nevet viselő programjukat és vásárolhattak sok, szép társasjátékot, kártyát és ügyességi játékot, kis olvasóik nagy örömére.

A közös játékhoz Anikó és Kinga a gyerekeket négy csoportra osztotta, majd a népszerű és mindenki által ismert Activity-vel versenyeztek, a szokványostól eltérő módon: nem mutogatással, hanem rajzolás, vagy rövid körülírás segítségével találták ki a feladványt. Nehézkesen indult ugyan, de aztán belemelegedtek a feladatba.

img_2_1696163120163.jpg

A kis versenyzők aktívak, lelkesek voltak. Sokan irigyelhetik őket, mert a délután folyamán ők bonthatták ki elsőként a színes dobozokat és játszhattak a bennük rejtőző lapokkal, figurákkal. A figyelmes vendéglátók finomságokról és frissítőkről is gondoskodtak, amit a rendezvény végén vidáman fogyasztott el a gyereksereg.

Az iskolás csemeték megtapasztalhatták: a könyvtár egy jó hely a szabadidő hasznos eltöltéséhez, legyen az játék, olvasás vagy tanulás. A jövőben a rendszeres csoportos látogatásaik kellő bátorságot, magabiztosságot és helyismeretet adnak majd ahhoz, hogy később már egyénileg, önállóan is használják az ország bármelyik könyvtárát.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr8718225031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása