Szó-labor

Ma ünnepeljük a magyar nyelv napját

Csodálatos anyanyelvünk. A legszebb nyelv: a magyar.

2022. november 13. - Rücker Évi

magyar-nyelv1.jpg

A magyar nyelv napját 2009 óta április 23-án ünnepeltük, majd 2011. szeptember 26-án az országgyűlés november 13-át nyilvánította a magyar nyelv napjává. Az 1844. évi II. törvény a magyart államnyelvvé nyilvánította - méghozzá november 13-án. Ennek értelmében az országgyűlés kizárólagos nyelve a magyar lett, a törvényeket is ezen a nyelven hozták és ez lett az oktatás nyelve is.

1805-től a törvények már kéthasábosan készültek, mégpedig magyarul és latinul. A megyék saját hatáskörükben bevezethették a magyar nyelv használatát.

1830-ban törvény kötelezte a helytartótanácsot, hogy a magyar nyelvű megyéknek saját nyelvükön válaszoljanak és a felsőbb bíróságok magyarul hoztak ítéletet.

1836-ban és 1840-ben az anyakönyvvezetést magyarosították, valamint a lelkészeknek is előírták a magyar nyelvtudást.

Aranyosi Ervin: A magyar nyelv ünnepére

Ünnep a mai nap, a magyar nyelv napja, / örvendjen hát népünk apraja és nagyja! / Ha beszélünk, írunk, az járjon eszünkben: / édes anyanyelvünk, nagy kincs a kezünkben! /Általa mondjuk el lelkünk rezdülését, /adja a gondolat szép kivetülését. /Érzéseink sorát, szép szavakba öltjük, /a csend édes vizét tartalommal töltjük.

Nyelvünk megmagyaráz, hát legyél rá büszke, / szókincsünk is gazdag, lelkünk tiszta tükre. / Segít gondolkodni, támogatva elmét, /felhívja mi reánk a nagyvilág figyelmét! / Legyél hát rá büszke, s add át gyermekednek, / az okos ötletek a szóból erednek, / csiszolgasd tudását, mutass neki példát, / s mindennapjaidat magyar nyelven éld át!

Éljen a magyar nyelv, értelmezd az elvét, / műveld és csillogtasd, csiszolgasd az elméd! / Olvass, tanulj, akkor sokkal többet érsz el, / gondolkozz e nyelven, jó paraszti ésszel! / A Magyar tudatát a nyelv pallérozza, / gondolatra bírja, s így helyzetbe hozza. / Így születnek aztán, híres találmányok, / ettől bővülnek a tudós tudományok.

Használd hát nyelvedet nemzeted javára, / írj maradandót az öröklét falára! /Boldogulj általa, leld örömöd benne, / mintha gazdagságod csak ez a nyelv lenne! / Ünnep a mai nap, megünneplem nyelvem, / hiszem, ezért kellett ide leszületnem! / Hát büszkén használom, s szívből írom néked, / a magyarok nyelve maga a költészet!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr10017977698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása