Szó-labor

Már három bélyeg elkészült a sorozatból

2022. november 16. - Csendesné Bosits Éva

A 307. számú Ajka Városi Bélyeggyűjtő Kör lelkes gyűjtője Lukonics Gábor, az Ajkai Timföldgyár és Alumíniumkohó nyugalmazott mérnöke ötlete és tevékeny közreműködésével a város egykori üzemeit, ipari tevékenységét jelenítik meg személyes bélyegen (a bélyeghez perforációval elválasztva csatlakoztatott tetszőleges kép).

Az Ajkai ipartörténet sorozat a tervek szerint  8+1 bélyeget fog tartalmazni, amelyből három elkészült. Elsőként az Ármin-aknát örökítették meg, amellyel az ajkai bányászatnak állítanak emléket. A bélyegen egy 115 évvel ezelőtti fotó látható Németh Sándor fényképész felvétele nyomán. Az alkalomra készített borítékon található az In memoriam Ajka, 1865-2004 felirat és az embléma.


belyeg_fotoja_2.jpg

A második bélyegen a 85 évvel ezelőtt, 1937 októberében – a világon elsőként - üzembe helyezett kriptongyár van, melynek elméleti alapjait Bródy Imre kutatásai adták. Az üzem mellett a bélyegen a Bródy Imre Gimnázium udvarán álló Bródy mellszobor – Kőfalvy Gyula alkotása – látható. A bélyegek felhasználhatóak postai küldemények (levelek és levelezőlapok) bérmentesítésére. Alkalmi boríték is készült a bélyeghez.

 img_1.jpg

Az Ajkát átszelő Torna-patak vízhozamára, vízi energiájára alapozva egy tucat malmot építettek az évszázadok során. Vashámori, Kun, Trummer, Miháli (Ilona), Vörös, Falusi, Réti, Beréndi felső, középső, alsó és Tósoki felső, alsó, amelyek az emlékezetben is élnek még. Közülük a bélyegen az Ilonka malmot örökítették meg egy 1930 körüli fotó felhasználásával. A tollrajz Heffler László helytörténet-kutató, túravezető munkája. A boríték rajzát Lukonics Gábor készítette túraélményei és egykori szemtanúk emlékeinek a felhasználásával.

img_2.jpg

A még készülő bélyegek a Videotont, a kohót, a timföldgyárat, az üveggyárat és az erőművet örökítik meg, de lesz egy plusz darabja is a sorozatnak. Az ötletet az októberi jubileumi esemény adta, amikor Ajkán a 150 éves Székesfehérvár-Kiscell közötti vasúti szakasz 1872. október 3-i beindítására emlékeztek. Ismeretes, hogy a vasút léte nagy mértékben hozzájárult Ajka iparának a fejlődéséhez. Ezért plusz egy bélyeggel kibővítik az Ajkai ipartörténet sorozatot.

Napjainkban megcsappant a bélyeggyűjtők és a csoportok száma, ezért is örvendetes, hogy Ajkán van egy közösség, az Ajka Városi Bélyeggyűjtő Kör, amely már a 60-as években is létezett. Jelenleg – 30 fővel – a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége keretében működik. Aktivitásukra jellemző, hogy a nagyobb városi eseményeket bélyegen megörökítik. Így volt ez a várossá nyilvánítás 60. évfordulójakor is. Nemcsak saját maguk örömére gyűjtik és cserélik a bélyegeket, mint látható szűkebb és tágabb környezetük, a város szolgáltatásait is színesítik.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr9117979812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása