Szó-labor

Elkészült az idei szezon első kocsonyája

2022. november 17. - Csendesné Bosits Éva

Végre hidegre fordult az idő, így megfőzhettük a téli kedvencünket. Nyolc hónap kocsonyaböjt után újra éreztük a főzőlé fokhagymás fenséges illatát a konyhánkban. 

Érdekes, mert gyerekkorunkban jó esetben csak a levét ettük. Az idő haladtával, már húsosan is a kedvenceink közé számít.

Az idei elsőt a legegyszerűbben, az üzletben vásárolható két kilós egységcsomagból készítettem. Áztatás, kotrás után egy nagy fazékban közel dupla mennyiségű vízzel tettem a tűzhelyre. Kezdetben rövid ideig nagyobb lángon, majd a legkisebb lángon főtt, 3 fej magam termelt fokhagymával, kb. 20 szem fekete borssal egy szál sárgarépával, fehér répával, ami inkább a díszítése, mint az íze miatt került bele. A kocsonyában a fokhagyma és a só a meghatározó, ebből egy púpos evőkanállal raktam. Ami pedig jó emberessé tette ezt a téli csemegét, az a sóban tartósított cseresznyepaprikám, abból egy púpos kávéskanállal elég volt. Ezzel a mennyiséggel lehetett érezni a csípősségét, de még nem vitte el az ízét.

img_20221115_131257.jpeg

Házi kocsonya, ami szívvel-lélekkel és egy kis hazaival készült. / Fotó: Cs.B.É.

Egy éjszakán át főtt, így áttetsző lett a leve. Reggel úgy mertem ki, hogy még próba alvadást sem csináltam. Díszítését a répával és egy karika tojással dobtam fel. Ebédre már megdermedt és sült krumplival isteni volt.

Adalék: A kocsonya erősíti az immunrendszert, kollagén tartalma jót tesz a bőrnek (visszaadja rugalmasságát, feszességét). A körmöt is erősíti. A benne található kollagén jó hatással van a porcok, a kötőszövetek regenerálódására. Főzzünk minél többször!

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr3917980838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása