Szó-labor

B, mint biliárd

2022. november 22. - Szántó Renáta

biliard.jpg

A koncentráció, az fontos / Fotó: Györkös

Ajka sportéletét sok városban irigyelhetik, ugyanis ami nekünk természetes, máshol csak álom. Nem kell messzire mennünk, ha sportágak színes tárháza közül szeretnénk választani, hiszen nagyjából A-Z-ig minden minden megtalálható településünkön.

Aerobik, divattánc, néptánc, hastánc, rocky, jégkorong, sakk, íjászat, lovassport, vízilabda, (baba)úszás, küzdősportok (karate, judo, thai box, box), netán lövészet, vagy teke? Nem gond. Asztalitenisz, esetleg kosárlabda? Az sem kihívás, mert van. A népszerű fociról, kézi- és röplabdáról már nem is beszélve.

A természet szerelmeseinek meg ott a túrázás, a (táj)futás és a spartan.

Számtalan lehetőség áll tehát a rendelkezésünkre, csak győzzünk választani közülük hangulatunknak, érdeklődési körünknek és edzettségünknek megfelelőt. Ám ha mindezeken (és a kihagyottakon) túl keresgélünk, akkor érdekes színfoltja a városnak a helyi biliárdos közösség is, ahova nézőként és játékosként is becsatlakozhatunk adott rendezvényeken, ha kedvünk tartja.

Lehet sokan csak legyintenek, hogy a biliárd nem sport, de akkor még nem láttak gigantikus pénzdíjakért játszó snooker-versenyzőket világbajnokságon... ahol nem mellesleg a koncentrációnak és a taktikának is nagy szerepe van. (A snooker /magyarosan sznúker/ a biliárdjátékok egyik fajtája - a szerk.)

S ha már biliárd, akkor kanyarodjunk vissza. Az Ajka Városi Biliárdbajnokságot 7 éve indították újra, azóta is töretlen, sőt egyre nagyobb népszerűségnek örvend a városban. A meccsek immár három helyen /Európa, Bisztró és Smaragd/ folynak szombat délutánonként. A mezőnyben négy női versenyző is van, őket külön is rangsorolják a bajnokság irányítói, akiket Heffler Zoltán koordinál, elnökként.

A hat csapat 10-10 mérkőzést játszik az őszi és a tavaszi fordulókban is. Eddig nyolc fordulót pipálhattak ki a játékosok, melyet követően vezet a Füredi Team, a Smaragd és az Európa-1 előtt. Egyéniben Molnár József, Domnai László és Ravasz István áll az élen, míg a nőknél Bácsalmási Éva a tuti befutó.

Még két összecsapás van hátra idén, de az úgynevezett holt szezonban (az őszi és tavaszi fordulók között) is lesz lehetőség játékra, ide várják az érdeklődőket, bárki kipróbálhatja ugyanis a tudását az évzáró egyéni versenyen, melyről részletesebb tájékoztatást az AVB facebook oldalán adnak a szervezők.

A tavaszi forduló január 7-én, szombaton 16 órakor indul.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr817984150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása