Szó-labor

Foltvarróink összevarrják a széthulló világot

2022. november 23. - Csendesné Bosits Éva

Az elmúlt fél évszázad alatt a kézimunkázás, a kreativitás megannyi formájának hódoltak a hölgyek, (és olykor az ügyes kezű férfiak is). Faliképek, terítők, párnák hímzése, keresztszemes képek, garnitúrák öltögetése, makramé csomózása, subaszőnyeg készítése és sorolhatnánk tovább azokat a tevékenységeket, amelyekben bárki megmutathatta a kreativitását.

foltos-3.jpg

Sok érdeklődő volt a kiállítás megnyitóján / Fotó: Györkös

Legújabban a foltvarrásnak (Patchwork) hódolnak a legtöbben, hiszen akár a kézi műveleteket, akár a gépi öltéseket mindenki el tudja sajátítani, akinek kellő türelme, precizitása és ideje van. Az ajkai Civil Házban is működik egy közösség, melynek tagjai november 22-én Ajkán, a múzeumban mutatták be alkotásaikat az érdeklődők számára. Varga Péterné Gizike, Géfin Nelli, Jokesz Lászlóné és Csapó Józsefné Marika közel 200 munkát állított ki, amelyek között ágyterítők, díszpárnák, faliképek, asztalterítők, neszesszerek, táskák és szatyrok temérdek változatát láthatta a szép számú érdeklődő.

Csapóné Marika köszöntötte a megjelenteket, majd a foltvarrás történetéről tájékoztatott. Elmondta, hogy Amerikában a gyarmati időkben a textiláru drága kincs volt a szegény telepesek körében, ezért felhasználták az elhasználódott ruhákat, főleg takarók készítésére. A kézimunkázás jó alkalomnak bizonyult arra is, hogy az asszonyok összejöjjenek, így a közös varrás a társasági élet fontos része lett. Egyre több minta jelent meg, hagyományok születtek, stílusok alakultak ki. Idővel az egyre népszerűbb tevékenység művészi szintre emelkedett és elterjedt az egész világon. Napjainkban reneszánszát éli az újrahasznosítás jegyében.

foltos-1.jpg

A munkadarabokat szemlélve, a látogatók rácsodálkoztak az egyenes vonalú, a hullámos, a cikcakk és a kanyargós öltések sokszínűségére.  Az alkalmazott foltmozaik technika, az őszi faleveles foltvarrás, a blok technika megannyi változatára (szélmalom, repülő vadlibák, virágos tér, ikercsillag stb.). De a látvány mögött mindenki nagyra értékelte azokat a szorgos, türelmes kezeket, amik megannyi munkaórával létrehozták ezeket a többségében ajándékba készült alkotásokat.

foltos-2.jpg

Aki kedvet kapott ehhez a fajta kézimunkához, az a Civil Házban hétfőnként 10-12 óráig részt vehet a foglalkozásokon és betekinthet a foltvarrás rejtelmeibe. A kiállítás december 17-ig látható a múzeum nyitvatartási idejében.

„Foltvarró vagyok, ízig, vérig érzem.

Így a nagy világot foltos szemmel nézem.

Örömet, bánatot, mindent mi elvásott,

Összevarrjuk ezt a széthulló világot.” (részlet a foltvarrók hitvallásából)

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr3317985818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása