Szó-labor

Pál utcai fiúk, télen-nyáron, minden korosztálynak

2023. július 18. - Rücker Évi

A Pál utcai fiúkat akárhányszor nézi is meg az ember, mindig valami újat, valami mást tud belőle kiemelni, mást érez hangsúlyosnak. A Pannon Várszínház 2017-ben mutatta be először zenés játékát, amit legutóbb július 14-én volt szerencsénk látni a Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében.

Korábban a becsületet, a szabadság utáni vágyat éreztem benne nagyon hangsúlyosnak és drámaibban hatott rám a színdarab. Ezúttal viszont a fiatalos lendület, a humor kapott benne nagyobb szerepet. Érdekes volt megfigyelni azt is, hogy az óvodástól az időskorúig, több generáció lelkesedett érte. Ez is jelzi az előadás sikerét, és népszerűségét.  A „Mi vagyunk a Grund” című dalt már egy emberként, állva énekelte a közönség a színészekkel együtt.

pal.jpg

Dés László, Geszti Péter és Grecsó Krisztián álmodta színpadra a zenés játékot, Molnár Ferenc regénye nyomán. Vándorfi László rendezte és Krámer György koreografálta. Az író gyerekkorában, 1889-ben játszódik a történet, amiben minden apróságnak átvitt értelmű mögöttes tartalma, komoly jelentősége van. (Diákoknak írom: Molnár Ferenc 1906-ban írta a regényt, ami 1907-ben jelent meg és remélem figyeltetek, mert kötelező olvasmány.) A darab örökérvényű igazságokat tartalmaz, éppen ezért számos üzenete van, mint a kitartás, az összetartozás, az alázat, a megbocsátás és a becsület.

A közönségnek egyértelműen Havasi Tamás alakítása nyújtotta a legnagyobb élményt, aki Nemecsek Ernőt alakította, méghozzá tényleg zseniálisan. A színész nagyon hitelesen játszotta a csupa szív-lélek fiatalembert, akinek az ártatlansága mögött egy nagyon bátor és szilárd jellem lakozik. A legsokoldalúbb tulajdonságokkal ő rendelkezik. Hősies, önfeláldozó és alázatos. A legtöbb ember által meg nem értett személyiség, akiről éppen az ellenkezője derül ki, mint amit gondolnak róla. Csendben, fegyelmezetten teszi azt, amit helyesnek vél és igyekszik megfelelni Boka elvárásainak is. Így nem csoda, hogy a könnyen szerethető, szőke fiút a szívébe zárta a közönség. A Pál utcai fiúk és a Vörösingesek vezetői önuralommal, felelősségtudattal bíró, igazságos férfiak. Szelle Dávidot láthattuk Boka János szerepében, míg Áts Feri karakterét Kátai Norbert jelenítette meg. Érdemes még kiemelni, hogy az áruló Gerébet nagyon hihetően játszotta Németh Ádám.

Köszönjük a maradandó élményt a művelődési központnak és a Pannon Várszínház színészeinek.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr3018167492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása