Szó-labor

A böjt nem más, mint a lélek meghajlása

Életmóddal az egészségért – Létkérdések, emberi kapcsolatok, előadások

2022. november 25. - Rücker Évi

gyj_gyogyito_etelek1.jpg

Táplálékod legyen gyógyítód (Hippokratész) / Fotó: Györkös

Az ismeretterjesztés nagy kincs, főképpen, ha az gyakorlatias, közérthető és ráadásul ingyenes. Az ajkaiak szerencsés helyzetben vannak ismét, hiszen a művelődési központ aulájában öt alkalommal, heti rendszerességgel vehetnek részt a programon. Az interaktív bemutatóknak jellemzően állandó közönsége van, de felfedezhetőek új arcok is. Az aktuális téma iránti fogékonyság, vagy összességében az életmódváltás kipróbálásának lehetősége vonzza az érdeklődőket, akik gyakran jegyzetelik is a hasznos információkat. Szabó Attila előadó megnyerő modora, derűje és közvetlensége miatt is gyorsan repül az idő. Az oldott légkörben a résztvevőket nem nagyon kell arra biztatni, hogy bátran tegyenek fel kérdéseket, hiszen a legnagyobb természetességgel ezt maguktól is megteszik. Annyi titkot talán elárulhatok, hogy Attila – többek között, mivel tevékenysége szerteágazó -, évtizedekig állt a katedrán, így bőven van gyakorlata a figyelemfelkeltésben.

Tudták, hogy a 70 kilogrammot nyomó embernek 15 kilogramm zsírtartaléka van? És hallottak már az úgynevezett böjt klinikákról? Mindezek mellett még sok érdekesség elhangzott a november 17-ei előadáson.

gyj_gyogyito_etelek.jpg

Szabó Attila a böjtről / Fotó: Györkös

Szabó Attila a böjt csodájáról beszélt, ami elindítja a méregtelenítés, a tisztulás és a gyógyulás folyamatát. A szervezetünk ugyanis szeretné meggyógyítani önmagát, de ahhoz a lehetőséget is meg kell kapnia. Amikor böjtölünk, regenerálódunk is. Ha nem eszünk, felszabadul az energiánk a méregtelenítésre: a bél, a vese és a máj elkezdi kiüríteni a mérgeket. A több napos böjtök alatt célszerű pihenni és gyógyteákat, minél több vizet fogyasztani. Ez persze nem azt jelenti, hogy akinek nincs mit ennie és emiatt éhezik – ami végtelenül szomorú, de sajnos előfordul -, az böjtöl. Az éhezés és a böjtölés nem ugyanaz! Előbbihez negatív érzések társulnak és nem mi magunk választjuk. A böjt ellenben saját, tudatos döntésünk annak érdekében, hogy egészségesebbek legyünk testileg, lelkileg egyaránt. Ha figyelünk testünk jelzéseire, észrevesszük, amikor kimerülünk és pihenésre van szükségünk. Lehetőség szerint törekedjünk arra, hogy hallgassunk a belső hangunkra és fordítsunk időt a megállásra, a befelé fordulásra – még ha nem is könnyű meghozni ezt a döntést, szükségünk van rá. Nem csak fizikai, hanem lelki értelemben is böjtölhetünk.

Összességében bármi, ami önuralmat igényel és önként vállalt lemondást jelent, az böjtölés. A mai életritmusba biztosan nem könnyű beiktatni, pedig fontos lenne. Aki szeretne belemélyedni és többet megtudni a témáról, „A böjt tudománya” címmel orvosoktól, professzoroktól juthat értékes információkhoz a youtube-on.

Folytatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr1717986976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása