Szó-labor

Dr. Udvardy György érsek köszöntötte a katolikus iskolát

2022. november 25. - Csendesné Bosits Éva

A fenntartó november 24-én délelőtt üdvözölte a jubileumát ünneplő tósokberéndi Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola pedagógusait, kollektíváját és diákjait. A Veszprémi Főegyházmegye főpásztora dr. Udvardy György érsek, a Veszprémi Főegyházmegye Egyházmegyei Katolikus Iskolák vezetője Dékány Árpád Sixtus OCist. emeritus apát és Tornavölgyi Krisztián érseki irodaigazgató, esperes, a helyi egyház részéről Bakos Frigyes esperes, tb kanonok, plébános, az iskola lelki igazgatója és Tüttő Ágoston káplán volt jelen az ünnepségen.

img_20221124_102517_2.jpg

Dr. Udvardy György érsek elismerően beszélt az iskoláról / Fotó: Györkös

Rieder András iskolaigazgató köszöntője után Horváthné Tilhof Gyöngyi konferálásával, közreműködésével ünnepi műsort adtak elő az iskola diákjai és pedagógusai, majd dr. Udvardy György érsek méltatta a 75 évvel ezelőtt elkezdett munkát, kiemelve a generációk együvé tartozását, azt a folyamatot, amelynek eredményeként létrejöhetett ez az immáron 10 éves iskola. Hálás az egész közösségnek, akik létrehozták ezt a szép intézményt, kívánta, hogy sokáig örömmel tudják működtetni és vigyázva őrizzék!

delelottre_iskola.jpg

A műsor kedvéért előkerültek a régi padok / Fotó: Györkös

Köszöntője végén az alkalomból összegyűjtött tablók kiállítását nyitotta meg az érsek. Majd Sixtusz atya átadta a 10 év, 10 próba vetélkedő elismeréseit, díjait.

Dr. Udvardy György érsek az iskola tetőterében kialakított Szent István kápolnában mondott hálát és megáldotta a jubileumát ünneplő csodát, az iskolát, a bent tanulókkal és szolgálatot teljesítőkkel együtt.

img_20221124_112449_2.jpg

A Szent István kápolnában áldoztatott a dr. Udvardy György érsek / Fotó

Valóban ez egy csoda. Már 1947-ben is az volt, amikor meg akarták szüntetni a tanítást és Horváth István igazgató irányításával a falu összefogott, ellenállt és megépítette az iskolát. Majd évről, évre gyarapodott. A Bányásztelep megépülésével a gyereklétszám pedig 400 fölé emelkedett. Pár évtizeddel később lassan közel a felére csökkent a diákok száma. Átszervezések sora után ismét csodának kellett eljönni ahhoz, hogy 10 évvel ezelőtt a Veszprémi Érsekség, az egyház az iskolavezetéssel, Rieder Andrással közösen megmentse az addigra elkopott intézményt és egy gyöngyszemet hozzon létre Tósokberénden.

Szerencsések lehetnek a pedagógusok, akik itt tanítanak és a szülők, akiknek a gyermekeik itt tanulhatnak, újabb és újabb csodával gazdagodnak.

(November 24-én délután a városrész közösségével együtt emlékeztek meg az iskola 75., illetve 10 éves jubileumáról, amelyről holnap egy másik cikkben számolunk be.)

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr2617987488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása