Szó-labor

Női kórusaink Advent előtti megmérettetése a templomban

2022. november 27. - Rücker Évi

gyj_korus.jpg

A Forrás Női Kar mindent megtett azért, hogy  a közönség, a zsűri és ők maguk is jól érezzék magukat / Fotó: Györkös

Két női kórusunk minősítő hangversenyét tartották az Ajkai Jézus Szíve Plébániatemplomban november 26-án. A Forrás Női Kar Gálakórus, a Pedagógus Női Kar Fesztiválkórus fokozattal gazdagodott. A rendezvényen nagy volt az érdeklődés, a későn jövőknek már csak állóhelyek maradtak.

Fontos elmondani, hogy a Forrás Női Karnak ez volt az első minősítő megmérettetése. A nyolc éve működő énekkar a szemünk előtt fejlődött egyre magasabb színvonalúvá. A sikernek persze mindig ára van: kitartós munka és sok-sok gyakorlás áll mögöttük. Felszabadult, fiatalos, lendületes éneklést hallhattunk tőlük, a csillogó, tiszta hangok tele voltak dinamikával és bájjal. Szincsák-Lukáts Fruzsina karnagy és az énekkar mindent beleadott ezen a délutánon, hogy a közönség, a zsűri és láthatólag ők is jól érezzék magukat, még ha izgultak is az eredmény miatt. Két blokkban mutatták be a produkciójukat, melyben szólót énekelt dr. Lukáts András, zongorán közreműködött Németh Szvetlana zenetanár. Repertoárjuk: 3 népének Szent László királyról, valamint Antonio Lotti, Halmos László, Peter Cornelius, Pero Gotovac, Gárdonyi Zoltán és Karai József szerzeményeiből állt össze.

A Pedagógus Női Karral folytatódott a műsor, akiket szintén két részletben hallhatták a jelenlévők. Telt hangzással, mérnöki pontossággal énekeltek, komoly darabokat hoztak a közönségnek. (A padsorokból egy csöpp kislány többször üdvözölte az éneklő nagymamáját, így sikerült mosolyt csalni a szereplők arcára is.) A dalokat Cserháti Csilla, illetve Petheő Balázsné Éva néni karnagyok felváltva vezényelték, zongorakísérőként Vörös Jánosné Klári zenetanár szerepelt. Repertoárjuk: Kodály Zoltán, Bartók Béla, Joseph Rheinberger, Michael East, Gabriel Fauré-Earlene Rentz, Richards Dubra, Felix Mendelssohn, Tóth Péter és Karai József.

gyj_korus2.jpg

A Pedagógus Női Kar komoly darabokkal érkezett a délutánra / Fotó: Györkös

A zsűri elnöke: dr. Kerekesné Pytel Anna (zenetanár, Somogy megye ének-zene szaktanácsadója, a KÓTA ifjúsági bizottságának elnöke), a zsűri tagjai: Vadász Ágnes (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a KÓTA főtitkára, karnagy) és Somogyváry Ákos (az Erkel Ferenc Társaság elnöke, a KÓTA Tanácsadó Testületének tagja, karnagy) zenei szakértők voltak.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr9017988854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása