Szó-labor

Az idősebbeket is megilleti a mozgás öröme

2022. november 29. - Csendesné Bosits Éva

A Tósokberéndi Közösségi Ház emeleti termébe beköltözött a mozgással, jókedvvel, örömmel teli élet szeptember 26-án hétfőn este. Azóta minden héten találkozik a többnyire az ötvenen túli korosztály, a tánc, az együttlét örömét átélve és feltöltődve a következő alkalomig.

Lépések sorát sajátítják el és megpróbálnak összhangot teremteni a fülbemászó, többnyire sláger zene ritmusával. Közben megtanulják az elemek, a lépéskombinációk nevét és rendületlenül számolnak, hogy rögzüljenek a mozgásformák. Olykor a különböző táncokat felismerni vélik a lépések egymásutániságából. Így hétről hétre a tárastánc elemeit is megtanulják úgy, hogy szinte észre sem veszik. Ez idáig ismeretlen alkalmi párok mosolyogva köszöntik egymást és a poénjaikon is jókat derülnek. Azt veszik észre, hogy a jókedv állandósul az együtt töltött másfél óra alatt. A mozgás jó alkalom a memorizálásra és lassan a szorongás is ritkább vendég lesz a szervezetekben.


img_20221128_180414_2_1.jpg

A mozgás fiatalon tartja a testet és a lelket / Fotó: Csendes Róbert

Mindezt a táncoktatójuknak, Nagy Noémi pedagógusnak köszönhetik, aki a tánccal komolyabban 40 éves kora után kezdett el foglalkozni. Közel két évtizede zumbázik. Nagyon jó zenékkel, kiváló koreográfiákkal, remek közösségben. Idővel a társastánc és a salza is a mindennapi mozgásává vált. Így idősebb korára tudatosult benne, hogy a tánc milyen fontos lett az életében. Nagyszerű mozgásforma, és nem utolsó sorban remek stresszoldó tevékenység.

Noémi örömmel beszélt a kezdetekről, az indíttatásról, hogy ezzel a fajta ritmusos mozgással – mondjuk ki – ÖRÖMTÁNCCAL hogyan került kapcsolatba és mióta oktatja? 

– A szenior örömtánccal két évvel ezelőtt egy újságcikk nyomán találkoztam. Azonnal éreztem, hogy ezt nekem találták ki. Személyes érintettségem is van, mert sajnos édesanyám időskori demenciában szenved, és azt nem elég hangsúlyozni, hogy az örömtánc az egyik legjobb formája a demencia megelőzésének. Mozgás- öröm-agytorna: A mozgás fiatalon tartja mind a testet, mind a lelket. Örömforrás a jó zene, a közösség és maga a mozgás. És egyben agytorna, mert egyszerű koreográfiákat kell megjegyezni.

 – Szenior örömtánc-oktató, mindenki lehet, aki elvégzi a Csirmaz Szilvia által meghirdetett képzést. Én tavaly novemberben kezdtem a tanfolyamot és idén októberben vizsgáztam. 2022 szeptembere óta oktatom. Nem szenior örömtánc néven hirdettem meg, hanem élménytáncként. Ennek oka, hogy az eredeti örömtánc, ami Németországból és Ausztriából indult a repertoárban nem szerepelnek magyar nyelvű zenék, dalok, pedig rengeteg olyan magyar zene van, ami kiválóan alkalmas az örömtáncolásra. A csoportból hat oktató, Fellegi Annamária vezetésével egy oktató közösséggé kovácsolódtunk, akiknek küldetése a magyarságunk megjelenítése az örömtáncban. Természetesen a tanfolyamon tanult módszertan betartásával teszem mindezt, teljes mértékben figyelembe véve a korosztály adottságait. Közben tudatosodott bennem, hogy az idősebbeket is megilleti a mozgás öröme, és ha ezt valaki úgy teszi, hogy jól is érzi magát a közösségben, az már engem elégedettséggel tölt el. Azt is szeretném tudatosítani a táncosaimban, hogy itt nincs teljesítménykényszer. Egy dolog kötelező a foglalkozásokon, a sok nevetés.

Nagy Noémi sikernek könyvelheti el, hogy a lányok, asszonyok – sőt még az erősebb nem egy képviselője is – rendszeresen járnak az olykor másfél óráig is tartó foglalkozásra állandósult létszámmal. A helyet adó Tósokberéndi Közösségi Ház pedig ideálisnak bizonyult a befogadásra minden hétfőn este hatkor.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr5517990346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása