Szó-labor

András-napi szokások

2022. november 30. - Csendesné Bosits Éva

 1669812735933.jpg

Elérkezett a télkezdő férfi névnap, András napja. Számomra nagyon kedves név: apukám neve. Talán ezért is különösen figyeltem az ilyenkor elterjedt népszokásokat, amelyek többsége a párválasztással, az időjóslással kapcsolatos.

Vajon melyek azok a praktikák, amelyekből a hagyományőrző, a néprajz iránt érdeklődő mai fiatalok is meríthetnek? Íme néhány közülük:

Párválasztással kapcsolatban:

-Ebédre gombócot főztek ezen a napon a lányok. Cédulákra férfi neveket írtak, majd elrejtették a tésztában. Főzéskor, amelyik gombóc elsőként jött fel a víz tetejére, az abban talált nevű legény lett a jövőbelije a lánynak.

- Ha a lány, akár fondorlattal is ellopott egy férfi gatyát, azt a párnája alá tette András nap éjszakáján, akkor megálmodta, hogy ki lesz a férje.

- November 30-án 13 cédulára neveket írtak. Luca napjáig minden nap kibontottak egyet, amelyik utoljára maradt, az lett a kedvese. Ez a szokás a lányok és a legények körében is elterjedt volt.

- Ha András napkor bőjtöltek a leányzók és a legények, akkor éjszaka megálmodták a leendő párjukat.

Időjóslással összefüggésben:

- Ha András napján esik, akár az eső, akár a hó, akkor az elkövetkezendő 40 napban is esni fog.

- Ha liba alatt nem szakad be a jég, akkor locsogós, sáros lesz a karácsony.

Falusi élet vonatkozásában elterjedt:

- Ezen a napon fejeződtek be az éjszakai mulatozások, a bálok. Éjfélkor beállt a csend és elkezdődött az adventi várakozás időszaka.

- András napkor, újabban e naphoz legközelebb eső hétvégén vette kezdetét a téli időszak legjobban várt munkája, a disznóvágás. Tíz hónapnyi gondos etetés után ekkor vált el, hogy milyen hízót sikerült nevelni a gazdának.

Sajnos a szokások nagy része „kiment a divatból”. Megváltozott az élet. A babonáktól is mentes, felgyorsult világban a fejlődés elnyomja a társas kapcsolatokat, a lelkek egymásra figyelését.

Reményt a civil szerveződések adhatnak, amelyek ugyan nem társadalmi méretekben, de felélesztik a hagyományokat, a kötelékeket.

andas_apostol-andras_kereszt.jpg

 

 

Szent András, aki  a 12 apostól egyike volt, vértanúságot szenvedett. Keresztre feszítették, azóta is  András keresztnek nevezik ezt a harántkeresztet.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr7717991332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása