Szó-labor

Elkezdődtek az adventi koncertek

2022. december 01. - Csendesné Bosits Éva

Ajka a kórusok városa, mondhatnánk így is, hiszen a minősítésekre járó 5-6 felnőtt aktív csoporton túl, a nyugdíjas klubok egy része is rendelkezik énekkarral és a város oktatási intézményeiben szintén működnek gyermek és ifjúsági kórusok.

Az adventi időszakban közülük többen is a közönség elé állnak, hogy bemutassák ünnepi programjukat. Így a város zenekedvelő közönsége kiválaszthatja neki a legkedvesebbet. Az idei első adventi műsort a Jubilate Nőikartól hallhatták november 27-én az első gyertyagyújtás estéjén a belvárosi templomban, ahol Tüttő Ágoston káplán köszöntötte a megjelenteket.

img_20221127_165856_4.jpg

A csoport talán a karácsonyi ünnepkörre is gondolt, amikor az örvendezést, ujjongást, a Jubilate nevet választotta. Kezdő dallal, a Jubilant song-gal Énekeljetek az úrnak! indította a szerzemények sorát.

Ezzel hozták el az Advent meghitt hangulatát az 1934. október 14-én felszentelt Jézus Szíve plébániatemplom padsorait megtöltő közönség számára.

A műsoruk első részét külföldi szerzők, az adventet idéző dalaiból válogatta össze Hartinger Nándorné karnagy. Majd a főleg magyar nyelvű művek, már a karácsonyt hozták el a templomba. A népdalok, az egyházi énekek és világi dalok, az átlag hallgató számára kevésbé voltak ismertek, de hangulatában mégis megérintette a lelkeket. A kórust Vörös Jánosné Klári kísérte.

Közben a próza, a vers által a karácsonyi ünnepkör melegségét adta át Csényi Tímea Kerner Mariann Add uram című versével és Hóborné Nemes Márta a négy gyertyáról szóló meséjével, majd Gárdonyi Géza Karácsonyi énekét Hoffmann-né Kovács Edit tolmácsolásában hallhatta a nagy számú közönség.

img_20221129_115559_2.jpg Az Ó, gyönyörű szép, titokzatos éj! kezdetű dal közös eléneklésével zárult az idei első koncert. Ilyenkor a szentély küszöbét azok is átlépik, akik nem hívő emberek, mégis kórusmuzsikától feltöltődve az advent üzenetét is hazaviszik a hit, a remény az öröm és a szeretet egységében.

Kis angyalkákkal is meglepte a közönséget a kórus, így karácsonykor is ott lesz a Jubilate Nőikar kicsit az otthonokban. (Fotó: Csné )

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr9717990364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása