Szó-labor

A kerek évfordulót ünneplő Zeneiskola adventi koncertje

2022. december 06. - Rücker Évi

zeneisk2.jpg

A Kocsár Miklós Zeneiskola és Alapfokú Művészeti Iskola adventi hangversenyére a Jézus Szíve Katolikus Plébániatemplomba várták a közönséget december 4-én. A rendkívül magas színvonalú műsoruk elismerést érdemel, amit a jelenlévők visszajelzései egyértelműen igazoltak.

Ajkán évtizedek óta töretlenül működik a zenei oktatás, hiszen az idén ünnepli a Zeneiskola a 60. tanévét. Ünnepi produkciójuk is a jubileumhoz kapcsolódott. A gála koncertjük Pünkösdkor lesz a művelődési központ színháztermében.

A templomban az iskola tanárai, jelenlegi és korábbi tanítványai léptek fel, akik elsősorban névadó zeneszerzőjük műveit mutatták be. A Zeneiskola talán végre „haza is érkezett” ezzel a névadással. A műsorszámokat advent második hetéhez kötődő bibliai idézetekkel, versekkel kötötték össze. Az elcsendesedéshez, várakozáshoz járultak hozzá előadásukkal. Hiszik, hogy az érzelmekkel teli zenei hang hatol legmélyebbre a lelkekbe.

Az iskola 2021 szeptemberétől működik önálló intézményként. Névadójuk, Kocsár Miklós (1933-2019) Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző életművében nagy szerepet töltenek be a kórusművek. Ez indította a Zeneiskolát arra, hogy megalapítsák gyermekkórusukat és kamara nőikarukat, Csengő Női Kamarakórus néven. Kocsár Miklós kórusművei közül kiemelkednek a Nagy László verseire íródott darabok, melyekből – hangszerkíséret mellett - többet is előadott az énekkar, emellett a zeneszerző feldolgozásában karácsonyi énekeket is hallhattunk. A változatos műsorban híres zeneszerzők műveit - Antonio Vivaldi, Baldassari és Marcello -, valamint két magyar és egy karácsonyi éneket is eljátszottak a tehetséges zenészek. Murányi Eleonóra, Kovács Imre, Kanyár Kata és Haász Viktória (fuvola), Kovácsné Pogány Kinga és Németh Erika (zongora), Taubert András (gordonka), valamint Németh Ákos (trombita).

zeneisk.jpg

Az Ajka Városi Bányász Fóvószenekar önállóan, és az énekkarral közösen is zenélt. J. S. Bach: „Ich steh an deiner Krippen hier” című művével lepték meg a közönséget elsőként, majd közös előadások, éneklések zárták a hangversenyt. J. S. Bach 147-es kantátájának népszerű korálját és Kocsár Miklós: „Jubilate Deo” című, elég ritkán hallható darabját a kamarakórussal közösen mutatták be. Végül az angyalok is megérkeztek a nagyon szép és közismert, „Mennyből az angyal” című, magyar karácsonyi dallal.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr6617995200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása