Szó-labor

A boldogság: életszemlélet

A szeretetteli kapcsolatok védőhálót szőnek körénk

2022. december 15. - Rücker Évi

gyogyito.jpg

Szabó Attila lelkész előadásai szinte kivétel nélkül hatásosak és elgondolkodtatóak. Ezzel is magyarázható, hogy hétről hétre egyre többen kíváncsiak rá. Ez a beszámoló a december 12-ei előadás alapján íródott, amit az ajkai művelődési központban hallgathattunk meg.

Mi lehet fontosabb az ember életében, mint a boldogság? Sokan kutatjuk évtizedeken keresztül, mi is az a boldogság, hogyan tudnánk definiálni és mi az, ami boldoggá tesz bennünket? A szeretet ünnepe, azaz karácsony közeledtével, különösen aktuális ez a kérdés.

Szabó Attila szerint, ha az igazság útján járunk, vagyis a hitünk és a meggyőződésünk szerint élünk, kiállunk számunkra fontos emberek, vagy ügyek mellett, törvényszerű, hogy emiatt bolondnak tarthatnak, megalázhatnak minket, sőt a munkahelyünket is elveszíthetjük. Nem könnyű viselni a következményeket, na de mit tudunk tenni? Lehetünk miatta szomorúak, viszont dönthetünk úgy is, hogy ez megtiszteltetés. Hiszen mi mást jelentene, mint azt, hogy jó úton járunk. De hogyan juthattunk el ide az előadás végére, aminek a témája az öröm megtalálása és a boldogság elnyerése volt?

Az első döbbenet, vagy inkább tanulság abból a kérdésre adott válaszból szűrhető le, hogy: vajon boldogok-e az emberek? Erre határozott „nem” volt a válasz a jelenlévők többségétől. Biztos vagyok benne, hogy ez valakiknek nem meglepő, másoknak viszont végtelenül szomorú. Ha ezt a kérdést más európai országban tennénk fel, több lenne azoknak a száma, akik „igennel” felelnek. A kutatások szerint hazánkban a házastársak – ritka kivétellel – boldogtalanok. De mi lehet ennek az oka? És talán még fontosabb az a kérdés, hogy mi tesz minket boldoggá?

A pénz, a hírnév nem mellékes az életünkben, de külsőségek. Fontosabbak a belső értékek, mint a szerénység, vagy az, hogy nem értékeljük túl magunkat, nyugalmat és derűt sugárzunk a környezetünk felé. Attila nagyon jó példákat hozott erre, leginkább személyes ismeretségből származókat. Jó szívű, nemes lelkű emberek tetteit, akiknek a vagyonnál sokkal fontosabbak a támogató emberi kapcsolatok. Ez az egyik kulcsa a boldogságnak, de van még más is.

Amikor segítünk másoknak, szerethetünk és szolgálhatunk, az is örömforrás, a boldogsághoz vezet. A tiszta lelkiismeret szintén erre az útra visz. Amikor nem vagyunk sértődöttek, nem neheztelünk, ehelyett béke és nyugalom van bennünk.

Erich Fromm: „A szeretet művészete” című könyvét érdemes többször újraolvasni. Az író szerint a valódi szükségleteinkhez a másik ember jólléte is hozzátartozik. Aki önző és csak magával foglalkozik, nem lesz boldog. (Hisz tudjuk: az emberek elkerülik, magányos lesz és így boldogtalan.)

A természet, a szép zene hallgatása és a művészetek, vagy éppen egy jó könyv olvasása mind segíthet a boldogság elérésében. Az igazi barátok, akikre lehet számítani, egy közösség, ahol jól érezzük magunkat és ahova tudunk tartozni – mind a boldogságot eredményezik. A boldogság egy állapot, egyfajta életszemlélet.

Attila beszélt egy 75 éven át tartó kutatásról is, amiből többek között kiderült, hogy az agyműködésre, a mentális egészségre befolyással van a boldogságunk. E szerint azok, akik a legelégedettebbek voltak a kapcsolataikkal 50 éves korukban, azok váltak a legegészségesebb 80 évesekké. (És nem a koleszterin szintjük döntötte el.)

Fontos beismerni, ha hibázunk, de a hibáink megbocsájthatóak. És ha megbocsájtunk magunknak, meg tudunk bocsájtani másoknak is. A nagylelkűség, a szelídség nem gyengeség – mint ahogyan sokan hiszik -, hanem éppen az önuralom ereje.

És végül, amikor belülről fakadó derűvel és méltósággal tekintünk a világra, vágyunk egy magasabb rendű életre. Ez nem azt jelenti, hogy magasabb rendűnek képzeljük magunkat – éppen ellenkezőleg, inkább alázatosnak -, hanem irgalmasságot jelent. Segítünk másoknak, mert örömünket leljük a segítésben. Vagyis úgy bánunk másokkal, ahogy szeretnénk, hogy ők is bánjanak velünk. És így vissza is kanyarodtunk a mondanivaló elejére, vagyis a hitünk, a meggyőződéseink szerint élünk azért, hogy boldogok lehessünk.

A közvetlen hangulatú, gondolatébresztő előadáson még nagyon sok érdekesség, vers-, könyv- és filmajánló hangzott el. A szellem táplálásához szorosan hozzátartoznak az egészséges ételek is. Valószínűleg a közelgő karácsony miatt ezúttal többféle süteményt kóstolhattunk és ajándék könyvekkel távozhattunk a programról.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr118002314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása