Szó-labor

Adventi várakozás kamarazenével

2022. december 18. - Csendesné Bosits Éva

A veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar Adventi Hangversenye a Gyertyafényes adventi várakozás idén új helyen várta a komolyzene kedvelőit. A Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtár színházterme adott otthont az eseménynek december 17-én.

A koncertet immáron két évtizede Zsigmond Lászlónak, az Ajkai Városszépítő Egyesület elnökének ötlete nyomán a Bánki iskola aulájában rendezték egészen 2019-ig. A műsort Üveges Sándor népművelő, újságíró szakszerű, élvezetes konferálása tette hangulatossá. Ajkáért és a kultúrájáért elkötelezetten tevékenykedő két nagyszerű személyiség sajnos már nincs közöttünk, rájuk is emlékezett Bábics Valéria, a vmk igazgatója és Dorner László alpolgármester. Az alpolgármester megnyitójában elmélkedésre, megnyugvásra késztette a nagyérdeműt ebben a rohanó világban vallástól, hittől függetlenül, így az ünnepek előtt.

kovats_peter.jpg

Kováts Péter, a zenekar vezetője / Fotó: Györkös

A köszöntő után Kováts Péter hegedűművész irányításával, az 1985-ben alakult zenekar műsorát hallhatták.  A zenekar nevéhez ősbemutatók sora fűződik, amelyek a barokk muzsikától a klasszikusokon át a kortárs zenéig terjednek.

Idén a kamarazenészek vezetője ismertette a bemutatásra váró műveket, a zeneszerzőiket és életüknek egy-egy villanását.

megszolaltatasra_varva.jpg

Megszólaltatás előtti csendélet /Fotó: Györkös

Arcangelo Corelli, Ottorino Respighi, Mendelssohn, Holst, Glazunov, Ljadov, Rimszkij-Korszakov és Britten műveit hallhatta a nagyérdemű. Meglepte a közönséget Britten szerzeménye, a Simple Symphony 4 tételes mű, amikor a második tételben vonó, népies nevén nyirettyű nélkül szólaltatta meg a zenekar minden tagja a hangszerét.

a_zenekar.jpg

Az ajándék tetszett a közönségnek / Fotó: Györkös

Pedig a hegedű, ahogy Yehudi Menuhin jellemezte: „Ha Isten, mint mondják, a maga képére teremtette az embert, akkor bízvást állíthatjuk, hogy az ember saját képére alkotta a hegedűt, helyesebben a nő képére, mert a hegedű gyönyörű istennő” persze a vonóval együtt! Mégis rendkívüli élmény volt puszta kezű pengetése a vonós hangszereknek.

Kováts Péter konferálása olykor a figyelemfelkeltésre összpontosított. Köszönjük, hiszen a világhálón van lehetőség és idő az utánjárásra, a mögé látásra. Így az előadáson a zenére, annak minden szépségére lehetett koncentrálni. Mindezt a rendkívüli élményt a zenekedvelő közönség ellenszolgáltatás nélkül kapta a város önkormányzatától és a helyet adó művelődési központtól. Szép karácsonyi ajándék volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr8918005290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása