Szó-labor

Ünneplőbe öltözött a lélek az utolsó adventi koncerten

2022. december 21. - Rücker Évi

December mindig az ünnepekre hangoló koncertek időszaka. Az éneklések egyik legmeghittebb helyszínei a templomok. Itt lehet igazán emelkedett hangulatot teremteni, a lelkünket is ünneplőbe öltöztetni és közösen átélni a békés karácsonyvárást. Két év kihagyással a Pedagógus Női Kar és a Padragi Bányász Férfikórus örvendeztette meg hangversenyével a közönséget a belvárosi Jézus Szíve Katolikus Templomban advent utolsó hétvégéjén, december 18-án.

Reitter István hittanár kellemes lelki feltöltődést kívánt az egybegyűlteknek, majd a hölgyeket illette meg az elsőbbség. Így a Pedagógus Női Kar műsorával kezdődött a hangverseny, akik több részletben, könnyedén énekelve adták elő szép műsorukat. Két karnagy vezényelte felváltva a kórust: Petheő Balázsné Éva és Cserháti Csilla. A zongora mögött Vörös Jánosné Klári foglalt helyet. Királyné Molnár Rita szólót énekelt. Parrag Leonóra ismertette a repertoárjukat, melyek Kodály Zoltán, Pachelbel-Liebergen, Rihards Dubra, Leontovics, Felix Mendelssohn, Adolphe Adam, Mary Donnelly és John Rutter szerzeményeiből álltak.

ped.jpg

A Padragi Bányász Férfikórus szintén több blokkban mutatta be műsorát, amit Vági Károly egyesületi elnök vezetett fel. Mély átéléssel és alázattal énekeltek Jézus születéséről, majd királyi és császári udvarokba kalauzoltak el minket. Korábbi repertoárjukból is hallhattunk dalokat, illetve új darabokat is előadtak Kanyárné Grünvald Petra vezényletével (akitől egy csodaszép szólót is hallhattunk) és Kovácsné Pogány Kinga zongorakíséretével. Repertoárjuk: Kodály Zoltán, Robert H. Young, Mikola Leontovics, Praetorius, Daniel McDevitt, Adolphe Adam, Kocsár Miklós és Mozart műveiből állt.

banyasz.jpg

A kórustól nem csak a színvonalas éneklést szokhattuk meg, hanem azt is, hogy évi utolsó koncertjükön beszámolnak a változásokról. Kiderült, hogy négyen csatlakoztak hozzájuk az utóbbi két évben. A rendezvényen jubileumi kitüntetéseket is átadtak tagjaiknak. Nemesi Lajos dalos társuk húsz éve kitartóan vesz részt a próbákon és a fellépéseken – ezúttal sajnos betegség miatt nem tudott jelen lenni az elismerés átvételén. Az elmúlt két évben elmaradtak az átadások, így dr. Szalai Balázs ezen az estén tudta átvenni a tíz éves éneklésért járó jubileumi kitüntetést, ami már 2020-ban volt. Kanyárné Grünvald Petra karnagy szintén már 12 éve vezényli az énekkart (2015 óta önállóan), így neki is járt az elismerés.

A meghitt óra méltó befejezése volt a kórusok közös éneklése a „Lágyan hull a hó” és a „Csendes éj” című ismert dalokkal.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr2718006896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása