Szó-labor

A szülői ház ízeit nem felejtjük

2022. december 25. - Csendesné Bosits Éva

A facebookon és egyéb közösségi oldalakon egyre nagyobb bátorsággal mutatjuk a számunkra fontos eseményeket, élményeket és produktumokat.

Egy jó sikerült kenyér, egy mutatós sütemény, egy szépen tálalt ünnepi ebéd, szinte minden nap ránk köszön. Receptek, sütési tanácsok ezrei olvashatóak a világhálón és egyre többen élnek meg a főzős műsorok szerkesztéséből, fotózásából. Így mindenki találhat a kedvére, a családja számára megfelelőt. Mégis szívesen elővesszük a nagymamáinktól, anyukánktól örökölt recepteket, a tőlük ellesett praktikákat.

szakacskonyvek.jpgA már megszokott, a begyakorolt receptúrák, bármennyire is beváltak, többségünk szeret kísérletezni, új ízeket az asztalra tenni. Ilyenkor gyakran elakadunk, hiába az akár ötven éves tapasztalattal bíró háziasszonyokkal is megesik, de akkor ott a Google, beírjuk a kulcsszót és már válogathatunk is a kínálatból. Pedig a tengernyi, főleg ajándékba kapott szakácskönyv ott áll a szekrényünkben, de az okostelefonnál egyszerűbben nem tudunk hozzájutni az elképzelt recepthez. Mégsem olyan egyszerű a legideálisabbat kiválasztani. Hosszasan keresgélünk, elmegy vele az időnk és nem jutunk az ötről, a hatra. Mégsem azt az ízt szeretnénk! Érzékenyek vagyunk a tejre, a csonthéjas gyümölcsre. Esetleg nincs olyan hozzávaló itthon és sorolhatnánk…

sutik.jpgIlyenkor mégis elővesszük anyukáink receptes könyvét! – Jobb oldalt, alulról a második recept. Tudjuk már kívülről…Csupán négy összetevő kell hozzá, mert ugye nem cifrázták. Temérdek munkájuk mellett hamar kellett finomat sütni, főzni. Az építkezés, a kert, az állatok, a felesbe, harmadába kapálás, az aratás, no és a munkába járás mellett nem volt idő a pepecselésre, ezért az egyszerű receptek. Ezek sokszor kihúztak már bennünket a csávából.

Az sem utolsó szempont, hogy azok az ízek, az illatok, amelyek a szülői házat idézik fel, azok melegséget hoznak a lelkünkbe, az otthonunkba. Főleg ilyenkor karácsonykor a linzer, a kalács, a kifli, a zserbó és az egyszerű krémes, mint az Isteni szelet, de ezek soha nem lesznek olyanok, mint az édesanyánk által sütött és főzött házi finomságok… azért próbálkozunk, hátha évek, évtizedek múltával az általunk készült finomságok ízét is keresi majd valaki a családból.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr4718009204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása