Szó-labor

Fülbemászó - a karácsonyfa alatt ülve...

2022. december 25. - szolabor

zen.jpg

Négy zene. Négy történet. Három nő, egy férfi - avagy ezt hallgatjuk mi.

Hétről hétre, egy kis válogatással érkezünk, hogy még jobban megismerhessetek bennünket, mivel más és más korosztályokból vagyunk, így ez mindannyiunk számára meglepetés-bonbon a javából.

Második összeállításunk (az elsőt itt tudjátok megnézni, meghallgatni..) :

Csendesné Bosits Évi: Kovács Erzsi - Honvágy, Hollós Ilona - Bárhogy lesz úgy lesz

- Gyermekkoromban a karácsonyi készülődés és az ünnepek – nem lévén még lemezjátszó és magnó – a rádió hangja mellett történt. Nem is akármilyen rádiót hallgattunk. A Szabad Európa Rádiót a 19, 25, 31, 41 és 49 méteres rövid hullámú adón. Ekkor üzenetek szóltak a világ négy égtájára szóródott magyaroktól a szülőhazába maradt szülőkhöz, rokonokhoz, barátokhoz. Karácsonyi énekeket, magyar nótákat és a szülőföld iránti vágyódásukat küldték el. Jó volt hallgatni, mivel az 1960-as évek környékén a magyar rádióban nem, vagy csak ritkán sugároztak ünnepi zenés műsort. Most az ilyenkor sokat hallott 1956-os Honvágy dallal emlékeznék azokra az időkre. Kovács Erzsi énekelte, de Kovács Katitól is lehet hallani: Oly távol messze van hazám címmel. Egy másik 56-os dal sem volt hallható abban az időben, de Hollós Ilona dalát később, mikor már lehetett Koncz Zsuzsa előadásában hallottuk: Bárhogy lesz úgy lesz címmel.

Oly távol messze van hazám,

Csak még, még egyszer láthatnám,

Az égbolt, felhők, vén hold, szellők,

Mind róla mond mesét csupán.

Holdfényes májusok, muskátlis ablakok,

Hozzátok száll minden álmom,

Ott, ahol él anyám, ott van az én hazám,

S ott lennék boldog csupán.

A sorsom jó vagy rossz nekem, 

Itt minden, minden idegen,

Más föld, más ég, más táj, más nép,

Óh, bár csak otthon lehetnék.

Holdfényes májusok, muskátlis ablakok, 

Hozzátok száll minden álmom,

Ott, ahol él anyám, ott van az én hazám,

S ott lennék boldog csupán.

 Másik:

Mint hosszú copfos barna lány

Jó édesanyám faggattam én
Leszek-e boldog, leszek-e szép
S ő válaszolt könnyedén

Bárhogy lesz, úgy lesz
A jövőt nem sejthetem
A sors ezer rejtelem
Ahogy lesz, úgy lesz!
Bárhogy lesz, úgy lesz

Egy kócos fiú, ki hozzám hajolt
Szeretsz-e mindig, kérdeztem én
S ő vidáman válaszolt

Bárhogy lesz, úgy lesz
A jövőt nem sejthetem
A sors ezer rejtelem
Ahogy lesz, úgy lesz
Bárhogy lesz, úgy lesz

 

Rücker Évi: Müller Péter – Müller Péter Sziámi – Tolcsvay László: Isten pénze

- Nálam már évek óta nem telhet el karácsony az „Isten pénze” nélkül. Müller Péter korszakomhoz tudom kötni a darabot, ugyanis ő írta Charles Dickens: „Karácsonyi ének” című regénye alapján a musical szövegkönyvét. Ehhez írt Müller Péter Sziámi dalszövegeket, Tolcsvay László pedig zenét. Több színház előadásában, többféle szereposztásban láttam már a legszebb történetet a szeretetről, de egyik sem volt rám akkora hatással, mint a Madách Színház színművészeinek előadásában. (Huszti Péter, Szerednyey Béla, Dunai Tamás.)  Felejthetetlen, bölcs gondolatokat fogalmaznak meg a szereplők, ugyanakkor tele van nevetéssel és humorral, amik mellett a fájdalom, a megbánás, a megbocsájtás és az alázat egyszerre van jelen. A „Pulykadal” és „Fezziwig víg dala” garantálja a jókedvet, aki azonban ünnepélyes hangulatra vágyik, annak személyes kedvencemet, Cratchit asztali áldását ajánlom. Ebben a meghitt jelenetben Marley szelleme mutatja meg a kapzsi Scrooge-nak, ahogy egy igazi család állja körül az ünnepi asztalt. Ahol nem a fényűzés jelenti a gazdagságot, hanem a szeretet és az összetartozás. A „Derűs arccal” című dal olyan magasztos, akár egy földi imádság. Egyszerűen nem lehet elégszer meghallgatni.

A Madách Színház előadásában itt látható a teljes musical: https://www.youtube.com/watch?v=K4o5ebPJkLQ

 

Szántó Reni: Animal Cannibals - Csak karácsony

- Tinédzserkoromat idézi az Animal Cannibals ikonikus slágere 2000-ből... Ez a szám valahogy visszatérő vendég hozzánk azóta is, így december környékén. Tömeg van a boltban? Nem sikerült az ünnepi süti? Utolért bennünket az év végi stressz? Netán sós lett a húsleves? Ez nem katasztrófa, csak karácsony! Irónia a javából. Szeretem.

Györkös József:

- A családdal egyvelegeket szoktunk hallgatni karácsonykor, közben jókat beszélgetünk és társasjátékozunk mindig. Nálunk a karácsony nem időhöz, hanem emberekhez kötött. Mivel Rozi, a feleségem folyamatos műszakban dolgozott hosszú éveket át, így többször előfordult, hogy előtte nap volt nálunk „szenteste”. A lényeg, hogy együtt lehettünk. Amikor még nem volt ilyen elterjedt az internet, volt egy klassz lemezjátszónk és sok-sok bakelit lemezünk. Fiam Dodi volt a "Dj", minden ilyen alkalommal.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr8418010146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása